18:06 / 04.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HRT/V.G.

Posjetite centar "Med dvemi vodami" i upoznajte Međimurje

Med dvemi vodami

Med dvemi vodami

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom njezina očuvanja. Nalazi se u malom međimurskom naselju Križovec, na adresi Trg međimurske prirode 1. To je jedini i prvi hrvatski trg koji je posvećen prirodi. Ovdje se ujedno nalazi i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.


Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste, tek su dio zanimljivosti koje interpretira ovaj Centar. 

Matulov grunt

Matul, prekrasni plavi leptir kojeg ima sve manje jer raste samo u krvari koja raste samo na livadama koje se ručno kose. Ljudi koji će se baviti očuvanjem matula boravit će u Staroj hiži, tj. na Matulovom gruntu.

- U Međimurju ih imamo jako malo. Modernizacija 80-ih je pokosila sve slamnate krovove u Međimurju. Bila je sramota imati staru hižu pokrivenu slamom, a mi bismo danas dali ruku u vatru da imamo jedno takvo selo, kaže Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije.

Boravak u hižu Rudija vraća u djetinjstvo, u hižu bake i djeda.

- Ljetna kiša, a ti spavaš na svježe pokošenom sijenu. Baka peče palačinke, pozove te na svježe pečeni domaći kruh, to budi uspomene na djetinjstvo i to su vrijednosti koje čovjeku uvijek ostaju, kaže Rudi.

Priču o ljepotama i tradiciji Međimurja pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!