Posljednje tople večeri uz Kupu

26.08.2021.

15:41

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kupske noći u Sisku

Kupske noći u Sisku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / Kupske noći, Sisak

Za kraj ljeta Siščani pozivaju na uživanje u posljednjim toplim večerima uz rijeku Kupu - na Kupske noći, a program će od sutra do nedjelje trajati i tijekom dana. 

Novosti ovogodišnje manifestacije su mali noćni market i kulturni ulični festival, a sve detalje o programu doznali smo od direktorice TZ grada Siska Mirjane Lahovsky Žličarić i ravnateljice Gradske galerije Striegl Alme Trauber:

- Rijeka Kupa je puls grada Siska, njegov prepoznatljiv simbol, a festival Kupske noći nudi pregršt sadržaja na samoj obali rijeke Kupe u centru grada, dok ujedno slavi i samu rijeku. Kupske noći i ove godine su u znaku kulture i umjetnosti u javnom prostoru, sportova na rijeci i zabavnih događanja, a programi su namijenjeni svim generacijama, ističu organizatori.


Ove godine programi se odvijaju na nekoliko lokacija duž Šetnice Slave Striegla kako bi se zadovoljili nužni epidemiološki uvjeti.


- Ovogodišnji festival otvorit ćemo jednim posebnim dodatkom, a to je puštanje lampiona na lokaciji koja je svim Siščanima dobro poznata - Rokiću. Na Rokiću ćemo osigurati mjesto gdje će vam dio našeg festivalskog tima biti na raspolaganju za svaku asistenciju. U petak, u periodu 20 do 22 sata svi zainteresirani će moći preuzeti i zapaliti svoj lampion i odaslati ga na putovanje s ciljem ostvarenja svih dobrih želja, napominju organizatori.


Nastavljaju se književne večeri u sklopu programa ''Književni kompas Sisačko-moslavačke županije'':


- „Književni kompas“ će se održati u petak s početkom u 22 sata na neodoljivoj zelenoj površini pored Malog kaptola i nekadašnjeg Siscia jazz cluba. Posebni dodatak ovom već prepoznatljivom književnom programu pod vodstvom Siniše Matasovića i u organizaciji Društvo hrvatskih književnika bit će glazbeni gosti iz Siska, Petrinje i Maribora, stoji u najavi festivala.


Novost festivala je Sisački noćni market na otvorenom u samom centru grada gdje će posjetitelji moći kupiti i degustirati proizvode lokalnih proizvođača, ali i isprobavati street food, a najavljeno je i sisačko izdanje Kulturnog uličnog festivala u organizaciji cirkusko-izvedbenog kolektiva Cirkorame:


- Taj dio programa donosi kroz tri dana 6 predstava koje će se održati na Šetnici, a u kojima će moći uživati sve generacije. Zamišljen kao festival koji putuje po različitim lokacijama i donosi sa sobom uličnu izvedbenu umjetnost, na sisačku šetnicu Kulturni ulični festival dovodi renomirane umjetnice i umjetnike koji profesionalno već godinama izvode na ulici svoje male i velike predstave, koncerte, akrobacije i improvizacije, poručili su organizatori.


Večernji dio programa bit će posvećen glazbi:


- U petak će se održati posebno izdanje programa elektroničke glazbe Pulse u sklopu kojeg će nastupiti doajeni hrvatske elektroničke scene Felver i Omar. Pulse u Sisku djeluje od 2000. godine kao jedan od prvih i, u to vrijeme, jedini znakoviti alternativni klupski program elektroničke glazbe u gradu, stoji u festivalskoj najavi.


U subotu u Sisku gostuju grupa Žen i kantautor Dimitrije Dimitrijević, a festival će u nedjelju zatvoriti koncerti Borisa Štoka i Natali Dizdar, te veliki vatromet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!