Potpuno novo izdanje Ilica Q'arta

13.09.2021.

11:08

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilica Q'Art

Ilica Q'Art

Foto: Luka Stanz / PIXSELL

Mnogi Zagrepčani dobro znaju za projekt Ilica Q'art koji je pokrenut još davne 2000. godine, a čiji je cilj povezati građane i umjetnost. Organizator festivala Aleksandar Battista Ilić kaže da se ovogodišnje izdanje Ilica Q'arta priključilo novoj platformi pod nazivom Artupunktura, u što su uključeni i drugi projekti u gradu Zagrebu, a sastavljen je od dva segmenta – Projekt Ilica i Galerija Ilica. 

Projekt Ilica traje tjedan dana, a svaki dan obilježen je drugom temom. 

- U ponedjeljak su moda i modni dodaci, ali su smislu naše filozofije i svijesti o ekosustavu, recikliranom, kreativnom i umjetničkom; na isti taj način u utorak je promišljanje doma, da nam je kvaliteta života u domu još veća – knjige, umjetnički predmeti i sve ono što nam može uljepšati dom. Pa onda ide Vesela srijeda za klince i ljubimce, u četvrtak imamo zdravu hranu, a petak je posvećen kućnim i balkonskim biljkama. Iznad svega toga je neka svijest da je Zagreb grad koji živi u nekom ekosustavu, da potaknemo razmišljanje o prirodi i održivoj budućnosti, ali i da počnemo vrednovati neke vrijednosti kao što su umjetnost i kultura, da počnemo uživati u tim stvarima, kaže Ilić.

Galerija Ilica kao integralni dio projekta Ilica Q'art razvija se od 2017., a kao podlogu za umjetničku intervenciju koristi se javnim prostorom, pročeljima zgrada i izlozima na ulici.

- Sve je počelo od umjetnika, to je jedno veliko kolektivno umjetničko djelo. Ilica je u proteklih 50-60 godina bila poprište vrhunskih umjetničkih akcija i to sad vraćamo. Ove godine okupilo se 16 vrhunskih hrvatskih umjetnika koji su stvarali svjetsku povijest umjetnosti, a zanimljivo je da su je stvarali upravo u Ilici. Tako da projekt Ilica nismo slučajno pokrenuli, nego upravo nastavljamo tu svjetsku tradiciju, objašnjava Ilić.

Svoje radove, proizvode, kreacije i umjetnine predstavit će velik broj izlagača, pa će tako svatko moći pronaći nešto za sebe, a sadržajan i raznolik umjetnički program, koji će se sastojati od predstava, performansa, revija i radionica, obogatit će i vrhunski izvođači jazza i pop-glazbe.

U subotu i nedjelju dio Ilice bit će zatvoren i pretvoren u pješačku zonu, a vrijeme možete iskoristiti za druženje, pijenje kave na tramvajskim tračnicama i uživanje u svirci raznih bendova. Od ponedjeljka do subote (13. 9. - 18. 9.) program će se održavati od 17 do 22 sata, a u nedjelju 19. 9. od 9 do 15 sati.

Najavljujući novo izdanje Projekta Ilica: Q'arta Ivana Nikolić Popović, suorganizatorica projekta rekla je kako je ovogodišnje izdanje prošireno na Britanski trg.


- Program će se tjedan dana održavati na "Britancu" ili kako ga stariji sugrađani zovu "Iličkom placu" gdje je svaki dan predviđena druga tema, sutrašnja je "Sve za dom" te će biti izloženi razni umjetnički i keramički predmeti, a najavila je i sutrašnji koncert Sare Renar i sutrašnje otvorenje izložbe ilustratora u Ilici 67 te izložbu Pere Kvesića u prostoru bivše galerije "Greta".


Govoreći o drugom ovogodišnjem segmentu "Galeriji Ilica", Nikolić Popović je najavila izložbu pod nazivom "Društveni procesi" te rekla kako se radi o izložbi naših najeminentnijih umjetnika koji su se bavili aktivizmom poput Toma Gotovca i Ivana Kožarića, koji su upravo u prostoru Ilice stvorili promjene u svjetskoj povijesti umjetnosti.


Radovi će biti izloženi od Trga bana Jelačića do Britanskog trga i moći će se vidjeti do 30. rujna, a djela se nalaze na fasadama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!