Požega: jazzeri i gudači na festivalu tamburaške glazbe

28.08.2021.

14:18

Autor: Ana Barišin/Davor Lončarić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Aurea fest, Požega

Aurea fest, Požega

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Posljednji vikend u kolovozu i ove je godine rezerviran za Aurea Fest Požega. Još uvijek u pandemijskim okolnostima festival se planira kroz tri dana, od 27. do 29. kolovoza, uz prilagođen program.

Ovogodišnji Aurea fest - Festival tamburaške glazbe u Požegi koji ima tradiciju dulju od pola stoljeća počeo je Festivalom običaja i kulturne baštine i izborom najgizdavije šokice, a što slijedi u programu te što se priprema za središnji dio festivala u nedjelju, koji ćemo izravno prenositi od 20.05 sati na Drugom programu HTV-a i Prvom programu HR-a, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od Zvjezdana Marjanovića iz Big banda Požega, Krunoslav Dražića, sudirektora festivala, te Nikole Kristića, HRT-ova urednika za Aurea fest:


Današnji, drugi dan festivala rezerviran je za Aurea Jazz Fest. Zvjezdan Marjanović najavio je izniman događaj, jer ove godine Big Band Požega slavi desetu obljetnicu. Ovaj ponajbolji amaterski big band u Hrvatskoj stvorio je dodanu vrijednost za grad Požegu, promičući ju u Hrvatskoj i regiji na najbolji mogući način. 


Big Band Požega održat će koncert uz gudački orkestar pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog te brojne goste, soliste i instrumentaliste. Večer završava koncertom Matije Cveka & The Funkensteinsa.


U nedjelju 29. kolovoza središnji je dio festivala, tradicionalne Zlatne žice Slavonije. I ove godine nastupit će eminentna imena tamburaške glazbe - festivalskim orkestrom ravnat će maestro Antun Adžić, na temelju uspješne suradnje festivala s izvrsnom Glazbenom školom Požega. Na kraju Zlatnih žica Slavonije slijedi koncert Berde Banda.


Sva tri dana festivala prati Hrvatska radiotelevizija - u petak i subotu program se snima, dok su nedjeljne Zlatne žice Slavonije u izravnom prijenosu.

HRT - Radio Osijek i ove će godine dodijeliti nagradu za izbor najljepšeg teksta inspiriranog Slavonijom, za pjesmu izvedenu na Aurea Festu u Požegi festivalu Zlatne žice Slavonije godinu dana prije. 


Povjerenstvo u kojem su bili Marina Ban, Zvonimir Mandić, Marija Herceg, Dragutin Lenart, Danijela Šandor, Stela Sep i Davor Lončarić najljepšim je proglasio tekst pjesme "Uzduž i popriko", čiji su autori Krešimir Stipa Bogutovac i Hrvoje Bogutovac, a koju je na festivalu 2020. izveo Ivan Štivić.


Nagrada će biti uručena tijekom festivalske večeri Zlatne žice Slavonije 29. kolovoza u Požegi, uz izravan prijenos i na Radio Osijeku. Od 2009. godine nagrada je tambura – bisernica. Ove je godine bisernicu izradio Franjo Juzbašić iz Županje. Radio Osijek nagradu za najljepši tekst dodjeljuje od 1993. i ovo je 28. nagrađena pjesma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!