Premijera ‘Gruntovčana’: od smijeha i suza do ovacija

09.03.2020.

14:37

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
Komična drama ‘Gruntovčani’, premijerno izvedena u nedjelju u Kerempuhu, oživjela je u tome teatru jedinstveni tragikomični mikrokozmos izmišljenog podravskog sela iz popularne televizijske serije.
Komična drama ‘Gruntovčani’, premijerno izvedena u nedjelju u Kerempuhu, oživjela je u tome teatru jedinstveni tragikomični mikrokozmos izmišljenog podravskog sela iz popularne televizijske serije.

Eksplozija je to bila glumačkih bravura kojima predstava odaje istinsku počast kultnome mjestu hrvatske kulture.

U priču komedije Mladena Kerstnera ‘Weekend u Gruntovcu’ koja je 1970-tih izvođena u kazalištu Komedija, ali nije nikad bila ekranizirana, publiku je uvela prepoznatljiva glazba Živana Cvitkovića.

Prije godinu i pol Kerstnerov je tekst došao u ruke Borisu Svrtanu koji je preseljava u 21. stoljeće i, ne samo da glumački izvrsno utjelovljuje Cinobera, nego zajedno s Rajkom Minkovićem potpisuje i režiju, ne skrivajući da je ovom predstavom ostvario i svoj najveći san u karijeri.

- Ovo mi je 15. predstava. Autorski tim je predivan, ali mi je naviše dalo snage to sjećanje na predivan kajkavski i mog tata koji me stalno upozoravao daj nekaj napravim na kajkavskom. Evo, to je neka posveta njemu, istaknuo je Boris Svrtan.

Suredatelj Rajko Minković misli, pak, da su vrlo pošteno donijeli sve ono što pamte ljubitelji tv-serije: No, unijeli smo i današnji senzibilitet koji je, apsolutno, zasluga cijelog glumačkog ansambla, kaže Minković.

I u ovoj priči pred nas izlaze legendarni Gruntovčani, ali, sada, pred novim izazovima. Naizgled, mirne im živote uzburka dolazak državne tajnice s idejom izgradnje ceste za europski koridor. Na udaru su, a tko drugi nego Dudek i Regica, u maestralnim ulogama mladih glumaca.

- Publika je dobila Dudeka, njegove kostime, njegovu mimiku i neke njegove pokrete, ali sam unio i nešto svoje, napominje Kerempuhov Dudek Matija Šakoranja, a njegova Regica, glumica Mirela Videk Hranjec dodaje: Samo sam dopuštala da Regica prođe kroz moje tijelo, s njom sam hodala, s njom disala, mislila kao ona, otkriva nam Mirela Videk Hranjec.

Hrvatsko glumište dugo nije imalo predstavu s toliko sjajno odigranih uloga - uz Ines Bojanić kao sjajne babice i Roze, pamtit će se i Presvetli: To je bio i osnovni zadatak - oduprijeti se u jednu ruku imitaciji, a u drugu ruku donijeti pravog Presvetlog, izjavio je Hrvoje Kečkeš koji je utjelovio Presvetlog.

Puna humora, emotivnih uzleta, ali i ponora, predstava je pogodila bilo publike koja je u dva sata promijenila sva raspoloženja - od smijeha do suza, od misaone tišine do gromoglasnog pljeska i ovacija - sve to, garancija je uspjeha Kerempuhovih 'Gruntovčana'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!