10:55 / 27.11.2019.

Autor: Gordan Ćelić/V.M./HRT

Premijera predstave o generaciji ‘milenijalsa’

-

-

Foto: - / -

Predstava 'Važnije polovice', koja će večeras, 27. studenog biti premijerno izvedena u Teatru ITD, obraća se pripadnicima generacije ‘milenijalsa’ tražeći recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno.
Predstava 'Važnije polovice', koja će večeras, 27. studenog biti premijerno izvedena u Polukružnoj dvorani Teatra ITD, obraća se pripadnicima generacije ‘milenijalsa’ tražeći recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno vrijeme.

Predstava je nastala u suradnji nezavisne umjetničke organizacije Teatar Mašina igre i Teatra ITD: Riječ je o duo drami koja se bavi generacijom popularno nazvanom ‘milenijalsi’, obraćajući se upravo njezinim pripadnicima, a na scenu je donose dvije sjajne glumice, višestruko nagrađivana Judita Frankovic Brdar i nova uzdanica hrvatskog glumišta, mlada Paola Slavica kojoj je ovo ujedno i prva režija kazališne predstave, poručuju iz ITD-a.

Neka od aktualnih pitanja na koja predstava traži odgovore su 'Što danas znači ona poznata fraza naših roditelja ‘kada smo mi imali trideset, u naše vrijeme mi smo...? Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu?'

- Svakodnevica nam je rascjepkana na virtualne profile, izvješća o stanju računa na e-mailu, stalna uspoređivanja s prijateljima i kolegama, male i grandiozne planove koji se stvaraju i brišu brzinom fejsbučnih statusa, uzdisanja između ugode i anksioznosti i stalna propitivanja nas samih i svih koji nas okružuju, napominju autorska ekipa.

'Važnije polovice' rezultat su 'isprekidano-kontinuiranog rada u kojem su se Beatrica i Mirna nalazile srijedom, spajajući ugodno sa korisnim - uz druženje, bilježeći crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i osobnu prepisku u inboxu.'

- Dodajući fikciji navedene dokumentarističke elemente, izgradili smo dva ženska lika - dvije pripadnice ove široko obuhvatne generacije. Mjesto radnje su naravno prirodna staništa svih nas - kafići, i to srijedama, na polovici tjedna, kažu autori.

Autorice teksta su Beatrica Kurbel i Mirna Rustemović, režiju potpisuje Paola Slavica, koja zajedno s Juditom Franković Brdar i glumi u predstavi. Dizajner i scenograf je Luka Borčić.

Reprizna izvedba 'Važnijih polovica' na rasporedu je u četvrtak, 28. studenog u 20 sati, a uoči premijere večerašnje premijere ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska svratila je do Teatra ITD gdje je razgovarala s redateljicom i glumicom Paolom Slavica i glumicom Juditom Franković Brdar:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!