11:42 / 25.04.2018.

Autor: V.M./Hina/HRT

Premijere, plesnjaci i 'flash mob' za Svjetski dan plesa

-

-

Foto: - / -

Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora Jean-Gorgesa Noverrea (1727.-1810.), a prigodni programi počinju već danas.
Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora Jean-Gorgesa Noverrea (1727.-1810.), a prigodni programi počinju već danas.

Zagrebački plesni centar
(ZPC) pridružuje se večeras, 26. travnja, proslavi Međunarodnog dana plesa premijerom plesne predstave 'Nedostupno' koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, najavljene kao istraživanje podsvjesnog i nesvjesnog s polazišnom točkom u mitu o Orfeju i Euridici.

Centralno okupljanje mladih umjetnika i poznatih ambasadora plesa uz zajedničku uličnu akciju 'flash mob' za petak, 27. travnja, najavljuje, pak, Plesni centar Tala: u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivana Gundulića 130 učenika izvest će 'flash mob' koreografiju.

Program počinje u 14 sati, a proslavi će se pridružiti i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture Nevena Tudor Perković koja će pročitati ovogodišnju Međunarodnu plesnu poruku čiji je autor izraelski plesač i koreograf Ohad Naharin, a autorica ovogodišnje hrvatske plesne poruke je Tihana Škrinjarić, naša poznata koreografkinja i plesna pedagoginja.

Nakon čitanja poruke slijedi zajednički flash mob 130 učenika i učenica, a program se nastavlja s nekoliko izvedbi plesnih klubova i škola (PC Tala, Funkadelik i Pinoko), i plesnjakom u kojem će osim učenika, plesača i ostalih uzvanika sudjelovati i ovogodišnji ambasadori plesa: Luka Nižetić, Nataša Janjić, Goran Navojec, Ana Maras, Ivana Banfić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić.

Usporedno s centralnom proslavom u Zagrebu, i drugi hrvatski gradovi ujedinit će se u plesnoj akciji pod nazivom Osam pokreta za plesnu video razglednicu. Tako će se mladi plesači iz Hvara, Rovinja, Osijeka, Svete Nedjelje, Zadra, Požege, Rijeke, Gospića, Karlovca, Bjelovara, Paga i Koprivnice snimiti kratki video rad za projekt Go Out and Dance 2018.

U subotu, 28. travnja, obilježavanje Dana plesa nastavlja se u ZPC-u, gdje je na programu predstava programa Koreospektar 'Together we sound' autorica Koraljke Begović i Nastasje Štefanić, a na sam Dan plesa, u nedjelju, 29. travnja, na rasporedu je predstava rezidencijalnog programa 'Divine Blindness' autorice Martine Granić.

Na Svjetski dan plesa u jutarnjim i popodnevnim satima građani će moći sudjelovati u besplatnim plesnim radionicama koje će održavati pedagozi i voditelji popodnevnih plesnih satova ZPC-a. Plesne radionice uključuju suvremeni ples, klasični balet, street mix i afro, a otvorene su za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno plesno (ne)iskustvo. Zaplešite u Zagrebačkom plesnom centru na Međunarodni dan plesa

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!