10:44 / 20.04.2020.

Autor: V.M./Hina

Preminuo redatelj Toma i Jerryja - oscarovac Gene Deitch

-

-

Foto: - / -

Gene Deitch, dobitnik Oskara za animaciju, producent i ilustrator nekih od kultnih crtanih filmova poput Toma i Jerryja i Popaja, preminuo je u četvrtak navečer u dobi od 95 godina u svojem stanu u Pragu.
Gene Deitch, dobitnik Oskara za animaciju, producent i ilustrator nekih od kultnih crtanih filmova poput Toma i Jerryja i Popaja, preminuo je u četvrtak navečer u dobi od 95 godina u svojem stanu u Pragu. Vijest je potvrdio njegov češki izdavač Petr Himmel, piše Daily Mail.

Deitch, kojemu je puno ime bilo Eugene Merrill Deitch, režirao je 13 epizoda omiljenoga dječjeg crtića ‘Tom i Jerry’ i nekoliko epizoda iz serije ‘Popaj’.

Sa suprugom i trojicom sinova iz prethodnog braka živio je u Pragu. Svi su njegovi sinovi krenuli očevim stopama i postali ilustratori crtanih filmova i animatori.

Rođen je u Chicagu 1924. godine. Nakon kratke vojne karijere, brzo je postao prepoznatljivo ime u svijetu animacije i dobio je brojna priznanja.

Premda je radio na brojnim crtanim filmovima i animacijama, najpoznatiji su likovi Popaja i Toma i Jerryja.

Njegov film 'Munro' godine 1960. osvojio je Oscara za najbolji animirani kratki film:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!