Priča o show-kvartetu i prvom boy bendu na ovim prostorima

29.11.2020.

15:50

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Kvartet 4M 60-ih je godina prošlog stoljeća pjevao Beatlese prije Beatlesa, utemeljio televizijski zabavni program, nastupao na inozemnim turnejama, predstavljao bivšu državu na Euroviziji.
Šezdesetih godina prošlog stoljeća pjevali su Beatlese prije Beatlesa, utemeljili televizijski zabavni program, nastupali na brojnim inozemnim turnejama, predstavljali bivšu državu na Euroviziji. Riječ je, dakako, o kvartetu 4M i njihovoj bogatoj karijeri.

Ivica Krajač "Mali"
, Miro Ungar, Željko Ružić "Muki", danas pokojni Branko Marušić "Medo" te Saša Sablić, koji se bendu pridružio nakon odlaska Mire Ungara, bili su prvi koji su gledateljima i koncertnoj publici davali pravi glazbeni show obogaćen stand up komedijom, scenskim pokretom i prvim plesnim koreografijama.


Izvor: Pixabay

A sve je počelo...

Ivica Krajač, u stanu čije su se obitelji na zagrebačkom Gornjem gradu 50-ih godina oko klavira okupljali brojni mladi i perspektivni glazbenici, neko se vrijeme bavio skokovima u vodu. Stoga je i ekipu s kojom će osnovati kvartet sreo na bazenu Šalata, gdje su Medo i Miro trenirali vaterpolo. Potom su došli k Mukiju, kojemu su, nakon što im je uz pratnju harmonike otpjevao traženo, rekli "od sutra pjevaš s nama".

Pobjeda na natjecanju Prvi pljesak kao nagradu im je donijela mjesec dana nastupa u tadašnjem prestižnom Varieteu u metropoli.


Siniša Škarica (foto: Petar Glebov/PIXSELL)

- Ja ih nekako vidim kao kumove rock and rolla na ovim prostorima, kaže glazbeni urednik Siniša Škarica za kvartet kojemu je u Njemačkoj jedan menadžer ponudio angažmane po noćnim klubovima u tamošnjim američkim bazama. Dogovorio je i da ih u jednom od njih u Wiesbadenu dođe čuti poznati londonski menadžer Hal Monty. Nakon audicije Monty im je obećao novi susret davši im godinu dana vremena kako bi poradili na scenskom pokretu.

Kvartet pun inovativnosti i europskoga duha

- U Londonu ću od vas napraviti zvijezde, kažu da je izjavio nakon nova, prijelomna susreta kada su mu pokazali svoje vokalno, ali i scensko umijeće. Koliko su uistinu bili kvalitetni i inovativni dokazuje i, uz posredstvo spomenuta menadžera potpisan ugovor s BBC-jem o nastupima u popularnom Tommy Steele Showu.

Nakon istekla ugovora u Londonu nastupali su u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj i Austriji. Ipak, pokušaj promoviranja u Americi bio je bezuspješan zbog tamošnjim vlastima mrskih crvenih putovnica.

- Oni su donijeli jedan duh Europe, reći će Tereza Kesovija koja se prisjetila prvog susreta s bendom kazavši kako je s njima u stvari debitirala.


Tereza Kesovija (foto: Emica Elvedji/PIXSELL)

Naša glazbena diva ubrzo se i zaljubila te udala za Miru Ungara, a par je dobio sina Alana. Bilo je to vrijeme vrhunca popularnosti prva boy benda na ovim prostorima, no Miro, jedan od ključnih solista, sa suprugom je otišao u Francusku gdje je nastavio solo karijeru, te se kvartetu, nakon njegova napuštanja, pridružio Saša Sablić "Maša". 

Eurovizija, turneje i kraj karijere

U novoj postavi, 1969. godine s pjesmom Pozdrav svijetu na pjesmi Eurovizije u Madridu predstavljali su bivšu državu. Iako su osvojili 13. mjesto, pjesma je bila hit. Uslijedilo je potom još nekoliko uspješnih godina kao i hitova te turneja po SSSR-u, a 1971. i dvomjesečna američka turneja.

Dvije godine prije negoli će prekinuti glazbenu karijeru s M-ovcima, 1972., Saša je završio studij te se trebao odlučiti čime će se baviti u životu. Kako, kaže, nije bio školovani glazbenik, njegovo je pjevanje imalo ograničeni tijek. Usto, poklopilo mu se još nekoliko osobnih situacija.

Nakon raspada pravoga europskog show-kvarteta 1974., njegovi članovi posvetili su se različitim karijerama. Muki je otišao raditi u osiguranje, Šaša je pak bio liječnik u Rijeci, a Krajač je krenuo studirati kazališnu režiju. Godine 1995. legendarni M-ovci ovjenčani su prestižnom diskografskom nagradom Porin za životno djelo, a kipić se može vidjeti u najdražem kafiću Ivice Krajača na Novoj Vesi.

U filmu nastalom u izvršnoj produkciji Unisona, krovnog saveza glazbenih udruga, imali smo priliku vidjeti zanimljive videozapise te slušati dijelove uspješnica među kojima su Rijeka bez povratka, Buona sera signorina, Kad ja pođoh na Bembašu, Charlie Brown, Platno, boje, kist i... twist, Nima Splita do Splita, Don Pasquale, Pozdrav svijetu, Idem i ja... ne, ti ne... Također, uz evociranje uspomena samih članova kvarteta te uz spomenute Terezu Kesoviju i Sinišu Škaricu, mogli smo čuti što o 4M kažu i Branko Bulić, Branko Matutinović, Boris CiglenečkiNakon emitiranja, film ćete, kao i dosad emitirane nastavke 12-dijelne serije o dobitnicima Porina za životno djelo, moći pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Serijal A Porina dobiva… realiziran je uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH. Scenarist i redatelj je Toni Volarić, a urednica Lejdi Oreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!