Princ Harry: Britanski mediji hakirali su telefone na "industrijskoj razini"

07.06.2023.

15:18

Autor: Hina/HRT

Princ Harry ispred suda

Princ Harry ispred suda

Foto: Hannah McKay / Reuters

Princ Harry u srijedu je rekao da je medijska grupacija hakirala telefone na industrijskoj razini te da će osjećati nepravdu ako visoki sud u Londonu presudi da on nije bio žrtva.

Harry, prvi istaknuti član kraljevske obitelji u više od 130 godina koji svjedoči pred sudom, bio je ispitan kao svjedok drugi dan zaredom. Harry tvrdi da su se tabloidi koristili nezakonitim metodama da bi dobivali informacije o njemu otkad je bio dijete.


Harryja je u utorak gotovo pet sati ispitivao Andrew Green, odvjetnik kuće Mirror Group Newspapers (MGN) u čijoj su nakladi novine Daily mirror, Sunday Mirror i Sunday People. Princ i još stotinu ljudi tuži kuću tvrdeći da je ilegalno prikupljala informacije između 1991. i 2011. godine.


Nastavljajući svoje ispitivanje u srijedu Green je rekao kako nema dokaza na mobitelu koji bi pokazali da je Harry bio žrtva hakiranja, usporedivši to s istragom iz 2005. koja je dovela do osuđivanja bivšeg urednika za kraljevska pitanja u danas nepostojećim novinama News of the World Ruperta Murdocha.


Ako sud nikad ne utvrdi da vas je hakirao ikoji novinar MGN-a, hoćete li osjećati olakšanje ili razočaranje?, pitao je Green princa.


Harry je odgovorio kako bi to bila špekulacija, da vjeruje da je hakiranje bilo rašireno na industrijskoj razini u najmanje tri novina te da nema sumnje u to.


Ako se donese odluka protiv mene ili bilo koga tko je stao iza mene svojim tvrdnjama, uzevši u obzir da je Mirror Group priznao hakiranje, da, osjećao bi nepravdu, kazao je.


U odgovoru na Greenovu sugestiju da bi Harry htio biti žrtva, princ je odgovorio da to nitko ne želi.


MGN se na početku procesa ispričao i priznao slučaj kad je Sunday People nezakonito tražio informacije o Harryju, naglasivši da on mora dobiti odštetu za to.


Nakladnik je ranije priznao da su njegovi mediji sudjelovali u hakiranju telefona te se nagodio u više od 600 slučajeva, plativši 120 milijuna dolara štete.


No MGN odbija sve druge Harryjeve tvrdnje, navodeći da nema dokaza za to.


Green je tvrdio da su osobne informacije o Harryju dolazile od zaposlenika Buckinghamske palače. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!