Pripreme za 3. Gumiranje - plutanje u napuhancima niz rijeku Dravu

18.08.2021.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Gumiranje -  plutanje u napuhancima niz rijeku Dravu

Gumiranje - plutanje u napuhancima niz rijeku Dravu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pri kraju su pripreme za 3. Gumiranje - spuštanje niz rijeku Dravu, uz koju će se ovaj put i biciklirati i to po međunarodnoj ruti Europske Amazone. Tom je projektu cilj očuvanje rijeka i održivi razvoj u rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Ovako je to bilo prošle 2 godine: opušteno plutanje u gumama i napuhancima niz rijeku Dravu. Ove godine "gumiranju" su dodali i bicikliranje.

- Gumiranje u biti objedinjuje sve ono što je naš core projekta, tj. biciklizam, jer biciklira se po našoj međunarodnoj ruti Europska Amazona koja prolazi i kroz grad Osijek, ali isto tako spušta se niz Dravu, objašnjava Adela Sadiković, voditeljica projekta Amazon of Europe Bike Trail.

- Krećemo klasično u popodnevnim satima, nakon ručka. Bicikliramo uzvodno kroz Dravsku šumu, skroz do Udičarskog doma, a onda te bicikle mijenjamo za gume. Bicikle prevozimo ljudima skroz do Kopike, a oni će se zabavljati 3 sata na rijeci Dravi, rekao je Davorin Jašinski, Osječka tvornica ideja.

Cilj je što više ljudi uključiti u ovu ljetnu priču, no važna je i sigurnost. Zato je za sve sudionike, a prijavilo ih se 100-tinjak, osigurana oprema.

- Svaki sudionik mora imati svoj prsluk za spašavanje, na rijeci Dravi mora biti i HGSS, odnosno služba spašavanja i još nekoliko popratnih čamaca, navodi Davorin.

Početna je točka osječka kompa, tu se kreće s bicikliranjem, a oko 15 sati kreće spuštanje rijekom Dravom, sve do Kopike gdje je predviđen zabavno-glazbeno-sportski program.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!