Pripreme za Sinjsku alku sve intenzivnije

22.07.2022.

07:00

Autor: Magdalena Šipić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pripreme za Sinjsku alku sve intenzivnije

Pripreme za Sinjsku alku sve intenzivnije

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Sinjani se mogu pohvaliti više nego izvrsnim turističkim rezultatima. Boljima i od onih u rekordnoj 2019. godini. A ono najbolje tek dolazi. Gosti naime Sinj najradije posjećuju u kolovozu i to najviše zbog blagdana Velike Gospe i Sinjske alke. A pripreme za tu, u svijetu jedinstvenu vitešku igru, sve su intenzivnije.

Sjećanje na lanjski uspjeh još ne blijedi, a novi izazov tek što nije.

- Cijelu sam zimu dolazio tri puta tjedno, sad kad su počele probe svaki dan iza posla navratim, popodne dođem. Plus uz kobilu imam i ždrijebe, moram se još više brinut, rekao je Mihovil Župa, slavodobitnik 306. Sinjske alke.

Ali vrijedi svakog truda. Od kondicijskih priprema na hipodromu i u polju, do onih na alkarskom trkalištu.

A viteško nadmetanje - vrhunsko. Pa uspjeh izostati neće. A svaki alkar kopljanik, pa i njihov zapovjednik, želi - samo jedno.

- Alajčauš nije dobio Alku od '81. Ni Baru, ni Čoju, ni Alku pa - ja se svake godine nadam, kaže Ivica Filipović Grčić, alajčauš.

I ne samo on.

- Ako Bog da, bit ću alkar, kaže Kristijan Dolić, Sinj.

A dotad i čuvar alkarskih konja.

Posla ne manjka. Pa ipak, na hipodromu se iz godine u godinu traži mjesto više.

Čuvati i s koljena na koljeno prenositi predaju o tradiciji starijoj od tri stoljeća, velika je čast, ali i obveza. A interes za Alku - sve veći.

307. Alka održat će se 7. kolovoza. Dan prije je Čoja, a 5. kolovoza - Bara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!