17:56 / 07.12.2020.

Autor: Hrvoje Šimunović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Privatna zbirka igračaka s Disneyevim potpisom

-

-

Foto: - / -

Likovi poput Mickeya Mousea ili Dumba već desetljećima uveseljavaju djecu i odrasle u formi igračaka, stripa ili crtanoga filma, a omiljeni su i među kolekcionarima.
Likovi poput Mickeya Mousea ili Dumba već desetljećima uveseljavaju djecu i odrasle u formi igračaka, stripa ili crtanoga filma, a omiljeni su i među kolekcionarima. U Osijeku je tako jedan vrijedan sakupljač svoju zbirku igračaka s potpisom Walta Disneya odlučio pokazati javnosti u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici.

U predvorju osječke Gradske i sveučilišne knjižnice ljubomori nema mjesta. Među tristotinjak likova koliko ih se natiskalo u staklenim vitrinama kao da je na trenutak zarobljena razigranost njihova tvorca, Walta Disneya. Zahvaljujući tome američkom crtaču i producentu pogled na ove igračke i plakate svakome će izmamiti osmijeh na lice. 

- Veselje i radost, jer ova izložba zaista je namijenjena prvenstveno djeci, ali i odraslima kojima je ovo dobra prilika da se podsjete likova s kojima su odrastali i da se tako vrate u djetinjstvo, govori Tena Tomaš Marković,Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.

I tko bi onda mogao odoljeti šarolikom društvu simpatičnih nespretnjakovića koje nam već svojom pojavom podižu raspoloženje. To dobro zna i svestrani osječki kolekcionar koji nam, kako kaže, ovom izložbom šalje poruku da se trebamo radovati malim stvarima.

- Upravo zbog toga da razbije ovo nezadovoljstvo među ljudima poslije epidemije, jer je Walt Disney najbolja psihoterapija za povećanje zadovoljstva kod ljudi, naglašava Stjepan Kadović, kolekcionar.

A jedna od zvijezda izložbe je i ovaj dizajnerski primjerak Mickeya Mousa brazilskog autora Roberta Britta u stilu warholovskog pop art-a.

Izložba "Disneyu u čast i spomen" u osječkoj se Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici može pogledati do 6. siječnja sljedeće godine, a zbog epidemioloških je mjera broj posjetitelja ograničen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!