11:36 / 20.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Prodan originalni primjerak Ustava SAD-a za 43 milijuna dolara

Prodan originalni primjerak Ustava SAD-a

Prodan originalni primjerak Ustava SAD-a

Foto: Ardon Bar-Hama / REUTERS

Aukcijska kuća otkrila je jučer identitet kupca jednog od rijetkih originalnih primjeraka Ustava Sjedinjenih Država za rekordna 43 milijuna američkih dolara. Riječ je o milijarderu koji će ga posuditi muzeju kako bi ga moglo vidjeti što više ljudi.

Kenneth Griffin (53), glavni izvršni direktor hedge fonda Citadel iz Chicaga, oborio je rekord kupivši na aukciji u četvrtak dokument iz 1787., objavila je aukcijska kuća Sotheby's, koja je organizirala prodaju.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na gotovo 21 milijardu američkih dolara, prema Forbesu, po čemu je 47. najbogatiji Amerikanac. Citadel upravlja imovinom vrijednom 40 milijardi dolara.

Griffin je ponudio više od skupine od 17.000 ulagača u kriptovalute, ConstitutionDAO, koji su prikupili 40 milijuna dolara ne bi li kupili dokument. Griffin će Ustav besplatno posuditi Muzeju Crystal Bridges u Bentonvilleu u Arkansasu, koji će ga također izložiti besplatno za posjetitelje, navodi Sotheby's.


- Američki Ustav sveti je dokument koji sadržava prava svakog Amerikanca i svih koji to žele biti, istaknuo je Griffin u priopćenju koje je objavila aukcijska kuća.

Dodao je da će taj primjerak Ustava biti dostupan za razgledavanje svim Amerikancima i posjetiteljima muzeja.

Sotheby's navodi da je taj primjerak jedan od samo 13 primjeraka Ustava, koji su 17. rujna 1787. u Philadelphiji potpisali utemeljitelji Sjedinjenih Država uključujući Georgea Washingtona, Benjamina Franklina i Jamesa Madisona.

Primjerak je vjerojatno jedan od 500 tiskanih dan prije potpisivanja. Još samo jedan primjerak Ustava SAD-a u privatnom je vlasništvu. Riječ je o američkoj kolekcionarki Dorothy Tapper Goldman.

Vrijednost dokumenta prošlog je rujna procijenjena između 15 i 20 milijuna dolara. Na kraju je prodan za dvostruko više, i to za samo osam minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!