16:54 / 07.05.2021.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Promatranje ptica na Bundeku

Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije nego što je u Zagrebu pala kiša, na Bundeku je u povodu Svjetskoga dana ptica selica održano organizirano promatranje ptica. Skupine su predvodili stručnjaci iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.


Svjetski dan ptica selica održava se kako bi se ukazalo na brojne probleme na koje ptice nailaze na svojim dugim, često i transkontinentalnim putovanjima.

- Prije svega, nestanak vlažnih staništa pa lov i krivolov, ratovi, prirodne katastrofe koje su sve intenzivnije zbog globalnog zatopljenja. I kojekakve još druge.Žice dalekovoda, elise vjetroturbina... Sve je više i više problema, rekao je Miloš Martinović, suradnik Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Prijaviti se ili se samo pojaviti mogli su svi zainteresirani građani, među kojima je bio i Boris Horvat.

- Čuo sam da je u 9 sati promatranje ptica i odlučio sam onda doći. Prekrasno je. Htio sam saznati nešto o pticama i sad imam dosta podataka, rekao je Horvat.

Od ptica selica, snimili smo čigre, koje su se vratile s juga i vjerojatno traže pogodno mjesto za gniježđenje. A na Bundeku smo snimili i neke koje su se već ugnijezdile. Obitelj djetlića tako se smjestila u ovom izdubljenom deblu.

- I za profesionalne ornitologe i za amatere ključno je imati dobru opremu. Ali, prije svega, svaki promatrač ptica nužno je da ima puno strpljenja i dobre volje jer ptice su uglavnom plahe životinje i treba im na taj način pristupati, rekla je Vlatka Dumbović Mazal, voditeljica Odjela za ocjenu stanja prirode, Zavod za zaštitu okoliša i prirode.

Ako se odlučite posjetiti Bundek, nedvojbeno ćete naići i na neke starosjedioce. Primjerice, labudovi su savili gnijezdo nasred malog jezera, u kojemu će ženka provesti tridesetak dana ležeći na jajima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!