Promicanje novih tehnologija na "Torpedo danima" u Rijeci

16.12.2021.

07:00

Autor: Darko Santini/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Nove tehnologije na "Torpedo danima" u Rijeci

Nove tehnologije na "Torpedo danima" u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pametni gradovi, uvođenje 5G tehnologija, promocija novih tehnologija, ali i njihovo spajanje s različitim industrijama, sve su to teme o kojima se govorilo na drugim "Torpedo danima" u Rijeci. Proizvodni park Torpedo otvoren je prije godinu dana, a u njemu je do sada posao pokrenulo 12 tvrtki.

U Proizvodnom parku Torpedo smjestile su se tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane i alkoholnih pića, ali i visokotehnološke tvrtke koje se bave inovacijama.

- Bavimo se inženjeringom u pravilu, ali imamo i svoj proizvod koji razvijamo u isto vrijeme, objašnjava Igor Felc, vlasnik tvrtke za inženjering.

Alan ovdje sam dizajnira vlastite proizvode. Kaže, ovo je bilo pravo mjesto za takav posao jer mu pomaže razvojna agencija Porin.

- Imamo suport od agencije i svakodnevno nam šalju mailove, nove stvari, i pomažu nam u razvoju, opisuje Alan Miličković, vlasnik tvrtke.

- Mislim da možemo biti zadovoljni s popunjenošću i s aktivnostima što se tiče tehnološkog parka i industrijske opreme, definitivno "torpedo dani" pomažu promociji te industrijske tehnologije, i očekujemo sve više interesa poduzetnika, obrtnika, i fizičkih osoba za naše usluge, nabraja Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin d.o.o.

Na panel diskusiji u Proizvodnom parku Torpedo istaknuto je da bi mnogobrojni projekti koji se tu razvijaju mogli privući novac iz europskih fondova. Posebno je to moguće ako se bave 5G tehnologijama i takozvanim pametnim gradovima jer je trenutačno taj sektor u Europskoj uniji težak čak 1300 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!