Pronađena 121 godinu stara čokolada

31.03.2021.

16:24

Autor: Hina/HRT/D.D.

Čokolad stara 121 godinu, poklon kraljice Viktorije

Čokolad stara 121 godinu, poklon kraljice Viktorije

Foto: Victoria McKeown / REUTERS

Čokoladica stara 121 godinu, dio pošiljke koju je kraljica Viktorija naručila za britanske vojnike na bojištu u Južnoafričkoj Republici, pronađena je u svojoj originalnoj limenci u potkrovlju engleske kurije, prenosi u srijedu Reuters.

Čokolada je pripadala engleskom aristokratu koji se borio u Drugom burskom ratu, sir Henryju Edwardu Paston-Bedingfieldu, a pronađena je u kutiji s kacigom u obiteljskoj domu, 500-godišnjoj dvorani Oxburgh u Norfolku, u istočnoj Engleskoj.

- Iako je ne biste željeli kao uskršnju poslasticu, ona je još uvijek cjelovita i izvanredan nalazak, rekla je Anna Forrest, kustosica za kulturnu baštinu u National Trustu, dobrotvornoj baštini koja upravlja dvoranom Oxburgh.

Limeni poklopac ima na sebi Victorijinim rukopisom napisanu poruku koja kaže: "Želim ti sretnu Novu godinu" i natpis "Južna Afrika 1900", kao i portret kraljice.

National Trust je rekao da vjeruje da je Henry držao kacigu i čokoladu zajedno kao uspomenu na svoje sudjelovanje u ratu. Predmeti su otkriveni među stvarima njegove kćeri Frances Greathead nakon njezine smrti u dobi od 100 godina 2020. godine.

Drugi burski rat, od 1899. i 1902., suprotstavio je britanske trupe snagama dviju neovisnih južnoafričkih država kojima su upravljali Boeri, farmeri koji govore afrički jezik, gdje su pronađene ogromne naslage zlata i dijamanata.

Victoria je naručila 100.000 tabla čokolada od pola kilograma (226 grama) za podizanje morala među tamošnjim trupama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!