Pronađena stara pisma - "Vrati mi bankovnu knjižicu!"

05.02.2021.

14:06

Autor: HRT

Pronađena stara pisma

Pronađena stara pisma

Foto: Ilustracija / Pixabay

Da cjelovite renovacije doma znaju biti zabavne, naporne, ali i pune neočekivanih otkrića znaju svi koji su se ikada upustili u ovakvu avanturu.

U novije vrijeme to je doznao i engleski mladi par- dvadesetsedmogodišnja Georgia Walker i godinu dana stariji James Morris. Prije tri su godine kupili staro imanje u Worchestershireu za 205 tisuća funta, a prošle godine imanje odlučili renovirati.

U trenutku kad su u potpunosti ogolili dnevnu sobu, naišli su na neočekivano blago - stara pisma iz 1943. godine. Otkrivši koliko su zaista stara, Georgija je ostala, kako sama kaže, bez teksta. Naravno da je odmah, priznaje, zaboravila na dnevni posao renovacije i bacila se na čitanje.

Rukom pisana pisma bila su od žene pod imenom Gat iz Derbyja, naslovljena na bivšu zaručnicu njezina brata, Betty Rowe Rodu. U pismima su dvije žene razmjenjivale vijesti vezano za nadolazeće vjenčanje Betty i Leslieja.

Na stranici jednog pisma pisalo je:

"Draga moja Betty,

Hvala ti na tvom pismu primljenom prošlog petka. Drago mi je čuti da se Jack ponovno vratio kući, da je na sigurnom i u dobrom stanju. Kao što znaš, haljine ponovno dolaze u crkvu u subotu, koje olakšanje! Uzet ću ih, očistiti i poslati ti. Mislim da će ti Dotina haljina najbolje pristajati, ali moći ćeš odabrati.

Pa, Betty, ako postoji još nešto što ti mogu nabaviti, ne zaboravi mi javiti. Možda budem imala sreće. Pretpostavljam da si već prilično uzbuđena – sigurna sam da će vrijeme do vjenčanja proletjeti."

I Gat je nadodala: "Pokušavala sam nešto otkriti vezano za božićne poklone, ali njih dvoje su sam vrag, šute kao zaliveni.. Mama je pisala u subotu i rekla da je tata opet bio loše. Nadam se da će uskoro opet biti onaj stari, ali svi morate inzistirati na tome da odmara, Betty. Izgleda zaista loše, to nije nalik na tatu.

Pa, to bi bilo to za sada. Molim te, prenesi moje pozdrave Dickie, nadam se da se i dalje redovito čuje s Georgeom.

Bok Bet, i nemoj se previše naprezati s poslom. Voli te, Gat."

No, iz nekog nepoznatog razloga dogovoreno vjenčanje - otkazano je, a ton se pisma promijenio. Iz pisama je vidljivo kako se odnos budućih mladenaca počeo raspadati. U tom je trenutku žena pod imenom Gat napisala ljutito pismo Betty zahtijevajući natrag zaručnički prsten koji joj je njezin brat poklonio.

Pismo je glasilo:

"Draga Betty, možeš li mi dati Lesliejevu bankovnu knjižicu i prsten, jer je Les tražio da prodam prsten i stavim novac u banku. Trenutno ga imam priliku prodati za dvije funte, više nego što je on dao za njega. Majka bi također voljela dobiti natrag svilu koju ti je darovala za zaruke, jer ih je čuvala i dala ti ih misleći da ćeš ostati s Lesom i da imaš pravo na njih."

Georgia kaže da su James i ona pročitali baš sva pisma i dodaje da su, nakon čitanja, prekopali sve ruševine stropa tražeći i zaručnički prsten, no nisu ga našli. Bilo je zaista zanimljivo, rekla je, čitati o pripremama za vjenčanje u jednom pismu, a zatim čitati kako se sve raspada u drugom.

- U pismu u kojem Betty traži povrat prstena i bankovne knjižice, očito je da su veza i zaruke pošli po zlu jer se više ne misle vjenčati. A onda se u drugom netko raspituje o nabavi ribizla za vjenčanu tortu za subotu, rekla je Georgia fascinirana time da je pronašla dio povijesti u svojoj kući. Preko pisama ima neki dojam o tome kako je izgledao život prethodnih stanara.

Georgin partner James smatra da je Betty sakrila pisma nakon što je otkazala vjenčanje, i vjeruje da su darovi na kraju vraćeni:

- Zaista je zanimljivo naići na nešto toliko staro, a ne znati tko stoji iz tih pisama. Nevjerojatno je koliko su dobro sačuvana – sve je potpuno čitko i točno se vidi što je napisano, rekao je.

Georgia je otkrila da su prvo pismo i časopis pronađeni između izvornih podnih ploča.

- Tko god ih je tamo stavio, očito ih je koristio kao neku vrstu izolacije. Možda obitelj još uvijek živi u blizini, pa bismo ih čak mogli i okupiti, smatra i pokušava i putem medija pronaći potomke obitelji jer ju i samu zanima je li se vjenčanje održalo ili nije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!