18:41 / 15.08.2019.

Autor: Anja Cerar/M.J./HRT

Prošlo je 50 godina od legendarnog festivala Woodstock

-

-

Foto: - / -

50-ta je obljetnica Woodstocka - legendarnoga glazbenog festivala koji je obilježio generaciju 60-ih.
50-ta je obljetnica Woodstocka - legendarnoga glazbenog festivala koji je obilježio generaciju 60-ih. Procjenjuje se da je u tri dana na farmu u državi New York - stiglo između 400 i 500 tisuća, većinom mladih posjetitelja, hipija. Bio je to vrhunac zanosa buntovnog naraštaja koji je pomaknuo društvene norme.

Prije točno pedeset godina na farmi kod Bethela u državi New York započeo je festival mira i glazbe, mitski Woodstock. Iako do danas nije precizirano koliko je ljudi prisustvovalo legendarnom događaju, zasigurno je riječ o jednom od najvažnijih okupljanja u prošlom stoljeću.

- Bio je to uistinu čaroban događaj. Čarolija je bila u zraku. Glazba, mir, ljubav, potpuno jedinstvo, kazala je Robin Naylor, posjetiteljica festivala.

- Tisuće i tisuće ljudi. Vatra, kiša, blato, svijeće, ljudi, zvukovi. Bilo je nevjerojatno, opisao je Graham Nash iz Crosby, Stills, Nash & Young.

Tijekom tri uglavnom kišna dana publika je uživala u tridesetak izvođača. Nastupima Richieja Havensa, koji je otvorio festival, preko bendova Jefferson Airplane, The Who, Grateful Dead i Crosby, Stills, Nash & Young, Janis Joplin pa do zaključnog koncerta Jimija Hendrixa, Woodstock se upisao na ključne stranice povijesti rock-glazbe.

- Bilo je očito da se nešto vrlo posebno događa. I onda smo shvatili, da, ovo će biti događaj o kojemu će se govoriti još mnogo, mnogo godina..., prisjetio se Nash.

Woodstock je postao simbol kontrakulture 60-ih, kao i hipijevske subkulture, zahvaljujući i Oscarom nagrađenom istoimenom dokumentarcu Michaela Wadleigha iz 1970. Hommage kultnom festivalu održan je nekoliko puta, u povodu različitih godišnjica, a onaj najavljen za sutra zbog organizacijskih je teškoća, za razliku od originalnoga Woodstocka, otkazan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!