Prosvjed na crvenom tepihu uz premijeru filma "Vizija leptira"

25.05.2022.

19:53

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS

Vizija leptira

Vizija leptira

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Na 75. filmskom festivalu u Cannesu - nesvakidašnja premijera! Na crvenom je tepihu, uz premijeru filma ''Vizija leptira'', održan prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu. "Vizija leptira" je ukrajinski film nastao u hrvatskoj koprodukciji, jednoj od dvije kojima se Hrvatska predstavila u Cannesu.


Sirene i prosvjed - prvi put na canneskom crvenom tepihu. No, uz dopuštenje organizatora - koji su time pružili podršku Ukrajini, a uoči premijere ukrajinskog filma Vizija leptira, u hrvatskoj koprodukciji.

- Meni su koprodukcije najdraže, jer je riječ o pravoj kulturnoj suradnji. A Hrvatska je dala uistinu velik doprinos. Čitav film je montiran u Hrvatskoj, kazala je Anita Juka, koproducentica filma ''Vizija leptira''.

Film je to o vojnikinji koja se iz rata vraća silovana i trudna. Taj redateljski prvijenac Maksima Nakonječnog inspiriran je dokumentarnim filmom ''Nevidljivi bataljun'' o veterankama rata u Ukrajini još od 2014-e.

- Igrom slučaja, jedna od protagonistica iz filma Julija Pajevska je u zatočeništvu i pozivamo na njezino hitno puštanje. Poruka našeg filma je upravo i to da rat nije počeo u veljači, već traje od 2014., rekao je Maksim Nakonečni, redatelj filma ''Vizija leptira''.

Film je sniman u Donbasu 2020. Montažu potpisuje montažer Hrvatske radiotelevizije, koji je na filmu radio tijekom roditeljskog dopusta.

- Režija je takva da ima dosta i kadar-scena, tako da je bilo pregledavanja kadrova, a neki traju i po 3 minute, kazao je Ivor Ivezić, montažer filma ''Vizija leptira''.

U sjajnoj glumačkoj postavi su i Daria Lorenzi Flatz i Edvin Liverić kao bračni par.

- Nemamo puno pojavljivanja, ali smo ključan moment kada ona daje svoje dijete na posvajanje, kazao je Edvin Liverić, glumac u filmu ''Vizija leptira''.

- Nakon svjetske premijere u Cannesu film Vizija leptira imat će hrvatsku premijeru na Vukovar film festivalu, izuzetno nam je drago što će premijera biti upravo tamo, rekla je Laura Sinovčić, koproducentica.

Iako je film fikcija, temelji se na surovoj stvarnosti.

Baš u duhu canneskih plakata, koji s referencom na film ''Trumanov show'' - ovogodišnjim festivalom pozivaju na istraživanje granica između fikcije i stvarnosti.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!