Prva beba raža u pulskom akvariju oduševila biologe

21.02.2020.

15:42

Autor: HRT

default error photo
Pulski Aquarium dom je stotinama vrsta sjevernog i južnog Jadrana, a tu su i životinje iz tropskih mora te hrvatskih rijeka i jezera. Pule je tako postala poznata po nizu projekata zaštite ugroženih jadranskih vrsta, među kojima je i raža.
Dolazak na svijet prve raže u pulskom akvariju, nazvane Srećko, izazvao je početkom godine oduševljenje biologa i javnosti. Otada su dobili još šest beba raža, što je izniman uspjeh za Aquarium Pula.

Pulski Aquarium dom je stotinama vrsta sjevernog i južnog Jadrana, a tu su i životinje iz tropskih mora te hrvatskih rijeka i jezera. Pula je tako postala poznata po nizu projekata zaštite ugroženih jadranskih vrsta, među kojima je i raža.

- Sada su velike od deset do dvanaest centimetara. Rastu otprilike po jedan centimetar do dva mjesečno, tako da ne rastu jako brzo, kaže biologinja Matea Stankić.

Sporo se razmnožavaju te nemaju mnogo mladih. Nisu zakonom zaštićene i prijeti im izumiranje. Inače, riječ je iznimno miroljubivim životinjama koje reagiraju i na ljudski glas.

Sve je više morskih organizama ugroženo te im prijeti izumiranje. Program uzgoja ugroženih životinja u pulskom akvariju velik je doprinos u očuvanju raznolikosti vrsta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!