17:28 / 14.01.2019.

Autor: HRT

Prva hrvatska koleđica

-

-

Foto: - / -

Nagrađivani postolar i dizajner obuće Antun Lepen iz Zagreba početkom prosinca napravio je karakterističnu hrvatsku žensku koledžicu - cipelu sa šahovnicom i plavom petom.
Nagrađivani postolar i dizajner obuće Antun Lepen iz Zagreba početkom prosinca napravio je karakterističnu hrvatsku žensku koledžicu. Cipela sa šahovnicom i plavom petom mogla bi, nada se obrtnik, postati prepoznatljiv nacionalni suvenir u čast uspjesima naših sportaša. 

- Počev od priješnjih sportaša na ovamo, posebno repka, vaterpolisti, Janica, svi nose prepoznatljive kockice. Pa sam razmišljao kako da u mom poslu napravim nešto prepoznatljivo i nosivo i da tako bude neka naša simbolika koju ne kupuju samo naši već i turisti, priča Antun Lepen

Tako je nastao suvenir cipela. Način je to da se i oživi obrt koji pomalo izumire.

- Danas biti postolar baš nije neko poželjno zanimanje, obzirom na to kako danas ljudi gledaju postolare. Još uvijek postoje dečki koji su naslijedili svoje očeve i dok je te generacije dotad će Zagreb imati gdje popraviti cipele, ističe poznati zagrebački postolar. 

Cipele, torbe i remeni u njegovoj će se radnji ipak moći praviti i popravljati još godinama jer je obrt u sigurnim rukama - nasljedit će ga kćer Zrinka Lepen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!