Prvi tjedan na prijestolju: Je li Charles III. položio ispit?

17.09.2022.

09:42

Autor: M.M./Hina/HRT

Kralj Charles III

Kralj Charles III

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Kralj Charles III. proteklih se dana suočio s teškim zadatkom, osim osobne boli i tuge zbog smrti majke, morao je preuzeti ulogu poglavara nacije i biti 'lice' njezina žalovanja.

Kako je Veliku Britaniju od smrti kraljice Elizabete II. 8. rujna preplavio val naklonosti prema monarhiji, 73-godišnji Charles je u medijima dobio gotovo jedinstvenu podršku. No, njegov prvi tjedan na tronu nije prošao bez mrlje.

U britanskoj povijesti Charles je najduže čekao da preuzme prijestolje i sve su oči bile uprte u njega kada je se prije točno tjedan dana prvi puta obratio naciji nakon kraljičine smrti. Emotivan govor održao je u katedrali svetog Pavla gdje je održana misa za kraljicu.

Majstor ceremonije

Sjedeći za drvenim stolom u crnom odijelu i kravati tada je, izrazima osobnog poštovanja, govorio o svojoj "dragoj majci" te dao naslutiti kako će vladati kao ustavni monarh s ceremonijalnom ulogom.

- Kao što je i kraljica to nepokolebljivo činila, zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati ustavna načela naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju, lojalnošću i poštovanjem, rekao je Charles.

Također je kazao da neće više toliko vremena moći posvećivati humanitarnom radu i zakladama zbog čega je nekada bio optuživan da se miješa u nacionalnu politiku, što je glavni problem za poglavara koji bi trebao biti neutralan.

Osvrnuo se i na osobni problem koji je mogao prouzročiti napetosti tijekom razdoblja žalovanja, izjavivši "ljubav" za svog otuđenog mlađeg sina Harryja i snahu Meghan.

Daily Mail je to nazvao "iznimnom i duboko osobnom počašću", dok je novinar BBC-a Peter Hunt rekao da je ta izjava bila "naprosto savršena".

Njegova sljedeća uloga je bila nadgledati prijevoz kraljičina tijela iz zamka Balmorala u Edinburgh, potom je položio prisegu te vodio ceremoniju prenošenja majčina lijesa u katedralu svetog Egidija u glavnom gradu Škotske.

Letio je stalno između Londona i Škotske, a potom je u utorak otišao i u Belfast, u Sjevernoj Irskoj, na sastanak sa zavađenim političkim čelnicima.

U petak je stigao u Wales, a njegova putovanja pokazuju da je odlučan i predan održati svoje kraljevstvo na okupu.

Tijekom tih dana, njegova druga bračna družica Camilla, sada kraljica supruga, jedva da je privukla ikakvu pažnju, za razliku od vremena s kraja 90-ih kada je njezina veza s tadašnji princom od Walesa tijekom i nakon braka s princezom Dianom izazvala skandal.

Rast podrške

Nova anketa javnog mnijenja pokazuje velike simpatije javnosti prema Charlesu.

Čak 70 posto Britanaca smatra da je Charles pokazao dobre liderske sposobnosti, a samo pet posto ga je loše ocijenilo. Njih 63 posto vjeruje da će kao kralj dobro raditi svoj posao, a samo 15 posto misli suprotno.

- Odlično je počeo i smatram da je pokazao da će monarhija biti otvorenija, rekao je politolog i povjesničar Vernon Bogdanor.

- Sve dok ne napravi nešto jako pogrešno, očekujem da će monarhija uživati istu razinu potpore kao što je uživala tijekom vladavine kraljice Elizabete, a moguće i više, rekao je Robert Hazell sa londonskog sveučilišta.

Nedavni skandali vezani uz Windsore, od povezanosti princa Andrewa s američkim milijarderom pedofilom Jeffreyem Epsteinom do optužbi za rasizam koje je iznijela Meghan Markle ostavljeni su po strani. No, kamere su dva puta uspjele uhvatiti Charlesa u situacijama kada je iskazao drsko, zapovjedničko ponašanje privilegirane osobe, što bi u drugim okolnostima moglo naškoditi njegovoj viziji modernije monarhije.

U subotu je iznervirano tražio svoje pomoćnike da mu naprave mjesta na stolu za potpisivanje dokumenata zbog čega je napravio grimasu koja je brzo postala hit na društvenim mrežama. Potom se u utorak žalio da mu po prstima curi tinta od nalivpera. Autogol je zabio i najavom da će otpustiti do 110 zaposlenika iz bivše rezidencije Clarence House. Sindikati su tu mjeru ocijenili "bešćutnom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!