Prvo izdanje knjige o Harryju Potteru prodano za 471.000 dolara

10.12.2021.

13:26

Autor: M.Š./Hina/HRT

Prvi primjerak knjige o Harryju Potteru

Prvi primjerak knjige o Harryju Potteru

Foto: Heritage Auctions/Handout / REUTERS

Prvo izdanje knjige JK Rowling "Harry Potter i Kamen mudraca" prodano je u Sjedinjenim Državama za 471.000 dolara, a teksaška aukcijska kuća Heritage Auctions izvijestila je da je riječ o svjetskom rekordu za jedno beletrističko djelo iz 20. stoljeća.

- Ne samo da je riječ o najskupljoj ikada dosad prodanoj knjizi o Harryju Potteru, riječ je o najskupljem dosad prodanom komercijalnom izdanju beletristike 20. stoljeća, rekao je potpredsjednik Heritage Auctionsa Joe Maddalena, dodavši da je konačna cijena djela šest puta veća od pretprodajne procjene od 70.000 dolara.

Britansko izdanje knjige "Harry Potter i Kamen mudraca" iz 1997. godine izvrsno je očuvano i u tvrdom je uvezu.

Maddalena je rekao da je tiskano samo 500 tvrdo uvezanih primjeraka knjige, a većina je otišla u javne knjižnice.

Rijetki primjerci koji se povremeno nude na dražbama postali su među najpoželjnijim naslovima moderne književnosti.

Dva druga primjerka ove su godine prodana za više od 138.000 dolara.

Likovi iz knjige "Harry Potter i kamen mudraca" oživjeli su na velikom platnu prije dva desetljeća, a postignuta cijena ukazuje na snagu kombinacije književnosti i kinematografije.

Britanska kniževnica JK Rowling napisala je još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka. Pevedene su na 80 jezika i prodane u oko 500 milijuna primjeraka širom svijeta.

Po knjigama je snimljeno osam filmova, a zarada od njih je iznosila 7,8 milijarda dolara.

Ostale rijetke knjige ponuđene na ovoj dražbi su prva izdanja svih sedam naslova "Kronike iz Narnije" CS Lewisa, trilogija "Gospodar prstenova" JRR Tolkiena i potpisano prvo izdanje Harper Leeja "Ubiti pticu rugalicu". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!