Prvo vjenčanje carskog potomka u Rusiji od revolucije 1917.

01.10.2021.

16:39

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Prvo vjenčanje carskog potomka u Rusiji od revolucije 1917.

Prvo vjenčanje carskog potomka u Rusiji od revolucije 1917.

Foto: Anton Vaganov / REUTERS

Potomak bivše ruske carske obitelji oženio je talijansku mladenku, što je prvo kraljevsko vjenčanje u Rusiji od carskih vremena od prije više od jednog stoljeća i prvo takvo vjenčanje od Oktobarske revolucije.

Veliki vojvoda Georg Mihailovič Romanov razmijenio je vjenčane zavjete s Talijankom Victorijom Romanovnom Bettarini u katedrali sv. Izaka u bivšoj ruskoj carskoj prijestolnici St. Petersburgu.

Svečanost vjenčanja predvodio je pravoslavni kler, a katedrala je bila ispunjena stotinama gostiju, uključujući mladoženjinu majku, veliku vojvotkinju Mariu Vladimirovnu od Rusije, samoproglašenu nasljednicu ruske carske krune te desetak pripadnika europskih kraljevskih kuća.

Djed Georga Mihailoviča, veliki vojvoda Kiril Vladimirovič pobjegao iz Rusije tijekom revolucije boljševika 1917., prvo u Finsku, a potom se s obitelji preselio u zapadnu Europu.

Posljednji ruski car Nikola II., njegova supruga i petero djece ubijeni su u srpnju 1918. u podrumu kuće jednog trgovca u Ekaterinburgu, gradu na Uralu, 1450 kilometara istočno od Moskve. Egzekutori su bili pripadnici revolucionarnog streljačkog voda.

Georg Mihailovič (40) je rođen u Madridu i većinu života je proveo u Španjolskoj i Francuskoj.

Bettarini (39), koja je prošle prešla na pravoslavlje i uzela ime Viktorija Romanovna do oltara je doveo njezin otac Roberto Bettarini, nekadašnji talijanski diplomat.

Georg Mihailovič je prvi put posjetio Rusiju 1992. i preselio se u Moskvu 2019. kako bi radio na više dobrotvornih projekata.

Dinastija Romanov je vladala Rusijom više od 300 godina, prije nego što je Nikola II. abdicirao početkom 1917., nakon čega uslijedila Oktobarska revolucija, građanski rat i potom 70 godina komunizma.

Ruska pravoslavna crkva ga je kanonizirala 2000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!