Psi bogatih vlasnika u Emiratima zbog vrućine vježbaju u rashlađenim teretanama

28.08.2022.

10:27

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: PRESSLAB / Shutterstock

Oscar pobjeđuje ljetnu vrućinu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vježbanjem u rashlađenoj teretani, trčanjem na traci dva do tri puta tjedno. Ništa neobično - osim što je Oscar pas.

I dok sve više temperature u Zaljevu postaju opasne za zdravlje uz sve veći strah od brzine klimatskih promjena, oni koji si mogu priuštiti da ne rade vani na jakom suncu ostaju unutra uz klima uređaje.

A vlasnicima razmaženih ljubimaca koji imaju novca za razbacivanje klimatizirana teretana za pse postalo je zgodno rješenje. Resursima bogat Zaljev spada u regije najviše izložene riziku od globalnog zatopljenja, a neki se gradovi suočavaju s mogućnošću da do kraja stoljeća postanu nenastanjivi. Temperature u Emiratima često se penju iznad 45 Celzijevih stupnjeva, a mogu ostati iznad 40 stupnjeva čak i poslije ponoći.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i druge zemlje Zaljeva, padaju u djelomičnu hibernaciju tijekom dugih, vrućih ljeta, a oni koji si to mogu priuštiti ostaju zatvoreni u klimatiziranim domovima i na radnim mjestima.

Toplinska prijetnja zdravlju

Oscar, velški korgi, sada vježba u Posh Pets Boutique and Spa u Abu Dabiju, trgovini i salonu za njegu koji nudi ono što se naziva prvom teretanom za pse u UAE. Osoblje ga pažljivo učvrsti pojasom na jednoj od dviju prilagođenih sprava za trčanje prije nego što počne trčati, sa staklenim pregradama s obje strane kako ne bi mogao pasti. Umjesto da se postavljaju na određene brzine, trake za trčanje se automatski prilagođavaju tempu svakog psa. Oscarov vlasnik počeo ga je dovoditi u teretanu u glavnom gradu Emirata nakon što mu je veterinar savjetovao da ga ljeti ne šeće zbog opasnosti od toplinskog udara.

Prošlog ljeta bilo mi je jako teško jer nije postojalo ovakvo mjesto. Uz veliku vrućinu i vlagu, prošetamo samo dvije, tri minute i gotov je, ne želi hodati, kaže Khan.

Mansur al-Hamadi, vlasnik tvrtke Posh Pets koji voli pse, naplaćuje 25 američkih centi po minuti za korištenje traka za trčanje ili 7,5 dolara za polusatno trčanje.

- Zamislite da ih možete šetati samo jednu ili dvije minute dnevno. Pomno smo proučili projekt kako bismo ga učinili 100 posto sigurnim. Sve je odabrano s pažnjom, a ne nasumično, kako bismo izbjegli buduće probleme i kako ne bismo ozlijedili pse, kaže Hamadi za AFP.

Destiny, sedmomjesečna njemačka ovčarka, također je redovita, upada u teretanu i igra se s ostalim psima.

- Za zdravlje psa, bolje je da malo vježba i da se izmori, kaže vlasnik Destiny Faed al-Mondžed.

Na nedavnom natjecanju na traci za trčanje Destiny je postigla najveću brzinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!