14:00 / 04.11.2019.

Autor: Zdravka Giacometti/V.M./Hina/HRT

PSSST - žene u nijemom filmu

-

-

Foto: - / -

U Centru za kulturu Trešnjevka održan je 13. Festival nijemog filma, 'PSSST'. Ove godine bio je posvećen ženama u nijemom filmu uz birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma.
U Centru za kulturu Trešnjevka održan je 13. Festival nijemog filma, 'PSSST'. Ove godine bio je posvećen ženama u nijemom filmu uz birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma.

Za festival su bile pripremljene projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma, uz glazbenu pratnju uživo, koje se u skladu s ovogodišnjom temom fokusiranju na važne glumice, redateljice i producentice.

- Doprinos žena u razdoblju nijemoga filma najpoznatiji je u području glume, no žene su se s uspjehom bavile i drugim poslovima, pa su tako zapamćene neke važne autorice nijemoga filma, napomenuli su organizatori festivala.

- Prisutne u impresionizmu, nadrealizmu, američkom slapsticku, angažiranim melodramama, etnografskom filmu i drugim žanrovima i strujama, autorice predstavljaju važan a često zanemaren segment razdoblja nijemog filma, dodali su.

Jedna od njih bila je Alice Guy Blaché, koja je u programu bila zastupljena s razrađenijim, američkim filmovima, a tu je i glumica i redateljica Mabel Normand koja je, kao i drugi glumci slapsticka, smatrana koautoricom i kada nije bila redateljica.

Pozornost je dana i velikoj američkoj autorici Lois Weber, dok se danas manje poznata redateljica Ruth Ann Baldwin predstavila rijetkim primjerom ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma.

Nijemi film u svijetu je zadržao važno mjesto. Dapače, tvrde u trešnjevačkom Centru za kulturu, posljednjih godina raste zanimanje za njega. Ove je godine tako stiglo gotovo 100 filmova s različitih kontinenata. 23 su odabrana da se natječu za glavnu nagradu ocjenjivačkog suda ‘Veliki Brcko’, nazvanu prema prvom junaku hrvatskog nijemog filma ‘Brcko u Zagrebu’.

Ove godine nagradu ‘Veliki Brcko’ dobio je film 'TX-Reverse' Martina Reinharta i Virgila Widricha (Austrija/Njemačka): Njegove kvalitete do izražaja dolaze i u tišini i uz glazbenu pratnju, na što smo osobito obratile pozornost pri odabiru filma. Ipak, ono što nas se najviše dojmilo njegova je sadržajna i oblikovna slojevitost: riječ je o svojevrsnom metafilmu, odnosno filmu o kinematografu i njegovoj publici, istaknuto je u obrazloženju nagrade Ocjenjivačkog suda filmu TX-Reverse.

Nagradu publike osvojio je izraelsko-srpski film ‘Mjesečeve kapi’ redatelja Yorama Ever-Hadanija.

Hrvatski nijemi filmovi otkrili su, pak, kako se planinarilo Samoborskim gorjem i Velebitom te kakvu su opremu rabili planinari prije stotinu godina. U suradnji s Hrvatskom kinotekom predstavljena je, naime, i hrvatska nijemofilmska baština, iz koje su za ovu godinu izabrani filmovi koji pokazuju kako se na ovim prostorima planinarilo tridesetih godina prošlog stoljeća.

U reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska podsjetili smo na važnost nijemog filma, žene u njemu te na hrvatsku tradiciju nijemog filma:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!