Publika nije znala koliko je ljudi bilo u Noinoj arci, znate li vi?

31.10.2019.

12:16

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Prvi je natjecatelj na pitanju za 64.000 kuna od publike pokušao doznati je li ukupno dvoje, četvero, šestero ili osmero ljudi, prema Knjizi postanka, preživjelo potop. Publika je s 43% glasova netočno odgovorila kako ih je preživjelo šestero.
U 7. emisiji popularnoga kviza "Tko želi biti milijunaš?", igra "Najbrži prst" dvojicu je natjecatelja dovela u vrući stolac, gdje su imali priliku točnim odgovorima na 15 pitanja osvojiti milijun kuna.

Antun Pervan
, student kroatistike te portugalskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prvi je joker, "pola-pola", iskoristio na pitanju za 8.000 kuna. U njemu su se tražile životinje kojih je 1955. godine u Hrvatskoj pobrojeno oko 353 tisuće, a 2018. oko 24 tisuće. Antunov konačni odgovor bili su konji, nakon što su od ponuđenih - koza, svinja, konja i krava, ostala dva posljednja.

Kako bi prošao drugi prag, pozvao je oca, od kojega je želio saznati koju su prijelaznu nagradu osvojili Gusari iz Komina, pobjednici ovogodišnjeg Maratona lađa. Joker "zovi" nije dvojio je li riječ o Orlandovu maču, Tomislavovoj kruni, Domagojevu štitu ili Zvonimirovu plaštu, već je sa sigurnošću rekao Domagojev štit.

Iznos od 32.000 kuna, koji je natjecatelj osvojio poslušavši roditelja, ujedno je onaj s kojim je napustio kviz. Naime, na pitanju za 64.000 kuna zamolio je publiku da mu otkrije je li ukupno dvoje, četvero, šestero ili osmero ljudi, prema Knjizi postanka, preživjelo potop. Publika je s 43 posto glasova odgovorila da ih je preživjelo šestero, što je Antun, nažalost, ocijenio dovoljnim da joj pokloni povjerenje.Više sreće kad je riječ o osvojenom iznosu imao je drugi natjecatelj, Roko Škrabić iz Splita. Točno je odgovorio na pitanje za 64.000 kuna te ćemo ga imati priliku gledati u idućem "Milijunašu", u koji ulazi i s jednim neiskorištenim jokerom, onim "zovi".

Na putu do navedenog iznosa tom je novopečenom vlasniku diplome Medicinskog fakulteta muke zadalo 7. pitanje, na kojemu se odlučio za joker "pola-pola". Nije znao koji je stručni naziv biljnog roda blitvi. Alpha, Beta, Gama ili Delta? Nakon jokerom sužena izbora na Betu i Deltu, pogodio je da je riječ o Beti.

Tko se u prvom hrvatskom književnom časopisu "Danici" isprva potpisivao kao Ilir iz Štajera? Bilo je to iduće pitanje za 8.000 kuna. Zatražio je pomoć publike ne bi li saznao krije li se iza toga potpisa ime Ljudevita Gaja, Antuna Mihanovića, Dragutina Rakovca ili Stanka Vraza.Publika je sa 61 posto glasova odgovorila Stanko Vraz. S pravom ju je poslušao jer mu je omogućila otvoriti sljedeće pitanje na kojemu je s lakoćom osvojio dvostruki iznos. Znao je da je nogometnom klubu Valenciji (a ne Atalanti, Benfici niti Aston Villi) DC Comics zaprijetio tužbom jer mu grb podsjeća na Batmanov znak.

Znao je i da nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter nije rođen 1946. godine te tako prešao drugi prag zaradivši 32.000 kuna. Među ponuđenim su imenima bivših čelnika SAD-a bili i Bill Clinton, Donald Trump te George W. Bush.

Za ostanak u kvizu trebao je odgonetnuti je li ušara, ćuk, droplja ili gugutka ptica u ornitološkim krugovima poznata kao ona čije glasanje podsjeća na izraz: "Kupuj kruh". Naglasio je da neće iskoristiti posljednjega jokera jer zapravo ne zna nikoga tko "pokriva to područje". Sumnjao je na gugutku, a potom je ona bila i njegov konačni odgovor. Ispostavilo se naposljetku - točan!Biste li znali odgovore na pitanja na kojima su Antun i Roko iskoristili jokere? Tko bi se od vas "zapetljao", a tko bio dobar? Provjerite svoje znanje! Ako niste gledali "Milijunaša" emitiranog u Noći vještica, on je još neko vrijeme dostupan na našoj multimedijskoj usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!