13:08 / 31.10.2019.

Autor: Silvio Stilinović/V.M./HRT

Radovi karikaturista iz čak 81 zemlje u Sisku

-

-

Foto: - / -

U Sisku je otvorena na 5. Međunarodna izložba karikatura MIKS. U pet godina koliko se organizira, izrasla je u jednu od vodećih takvih manifestacija u svijetu.
U Sisku je otvorena na 5. Međunarodna izložba karikatura MIKS. U pet godina koliko se organizira, izrasla je u jednu od vodećih takvih manifestacija u svijetu. Ove godine na sisačku izložbu stigle su karikature iz čak 81 zemlje.

Impozantna je izložba karikatura u Sisku. U pet godina radove su poslala 2782 autora iz 91 države, a radovi sa sisačke izloženi su na više od 300 međunarodnih izložbi. Dobivali su i dobivaju najviša svjetska priznanja: Mi smo zadnje tri godine bili u samom vrhu, a ove godine smo među tri najjača festivala, ističe osnivač Međunarodne izložbe karikatura Sisak Nenad Ostojić.

Tema ovogodišnje izložbe bio je film. Privukla je brojne autore iz samog vrha svjetske karikature: Film je tema koja je opet sama za sebe neiscrpna i može se zapravo od svakog autora očekivati izbaci 'ono nešto', dodaje Ostojić.

Gradska galerija Striegl ugostila je djela izabranih autora. Izazov je bio izabrati među 688 autora, i nije bilo lako smisleno postaviti karikature s temom filma: Tako smo se zbog tog velikog broja od stotinjak radova, odlučili za koncept filmske vrpce, napominje autorica izložbe Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl.

Autori i izložba najbolje odgovaraju na pitanje pada li karikatura, nestankom pisanih medija, pomalo u zaborav: Mislim da u kontekstu ovog vremena u kojem živimo dolazi do ispreplitanja ilustracije i karikature. Mislim da će ona dobiti neki novi kontekst i značaj, smatra Trauber, a Ostojić nastavlja: Budući da je karikatura zapravo ideja, tako moderna karikatura koketira i s plakatom i dizajnom.

Uskoro će Sisak posjetiti i neki od nagrađenih karikaturista i članova stručnog suda, a sa zainteresiranim Siščanima družit će se na radionicama karikature.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!