Raspjevana obitelj Barun

20.12.2019.

09:30

Autor: S. Bačić/HRT

default error photo
Svi oni pjevaju od malih nogu, u školskim i crkvenim zborovima. U njihovoj obitelji nikad nije nedostajalo pjesme, pjevalo se uz gitaru za rođendane, krstitke, blagdane.
Njihova je obitelj mnogobrojna. 12 braće i sestara uglavnom sada imaju svoju djecu. Sve zajedno ih ima oko 50-ero. Oni su obitelj Barun. Slavlja i pjesme nikad im ne nedostaje. 2007. osnovali su svoju, bratsku Klapu Barun, prije par godina i njihova djeca pjevaju i nastupaju u Mandolinskom sastavu Barun.

Sklad u višeglasju svojstvo je i svojina klape Barun iz Rakitja kod Zagreba. Sestra Ana i osmorica braće - Josip, Ivan, Hrvoje, Trpimir, Tvrtko, Domagoj, Mihovil, Krešimir članovi su jedne su od rijetkih obiteljskih klapa u našoj zemlji. Postoje 12 godina. Zajednička im je ljubav prema glazbi - tradicionalnom, duhovnom, klapskom izričaju.

- Na ideju Trpimira koji je već pjevao u klapama osnovali smo bratsku klapu. Na početku je to bilo na amaterskoj razini, mi smo se skupili, brat Trpimir nas je vodio nekoliko godina ali onda smo zaključili da bismo to htjeli podići na malo veću razinu pa smo uzeli prvog našeg voditelja Damira Šumečkog, vodio nas je par godina onda nas je preuzeo maestro Bojan Bogumilović. Zadnjih par godina nas vodi Andro Bojanić - ispričao je Josip Barun.

- Velika je to stvar da u jednoj klapi u jednoj zemlji imamo takav raspon od basa do tenora, tenorina. Velika je stvar što smo braća i tu nema zamjene. U drugim klapama ima zamjene jer ako se nekom ne da ili nema više vremena, to isto se može dogoditi kod nas u klapi mi samo pjevamo braća i sestra, tako da je to jedna specifičnost naše klape - dodaje Mihovil Barun.

Svi oni pjevaju od malih nogu, u školskim i crkvenim zborovima. U njihovoj obitelji nikad nije nedostajalo pjesme, pjevalo se uz gitaru za rođendane, krstitke, blagdane.

- Kad se družimo onda ne mora biti formalno klapa da nastupi nego jednostavno mi se se družimo međusobno, zapjevamo sa svojim kumovima, prijateljima a ovaj klapski dio je je intonativna podrška odnosno intonativna baza da sve to dobro zvuči. Onda na takvim druženjima, gdje je nikad manje od 30 ljudi, onda bude i pjesme i veselja i života - kaže Ivan Barun.

Unatoč kvaliteti glasova i vrhunskoj interpretaciji braća Barun ne razmišljaju o profesionalnom bavljenju glazbom. Svi su visokoobrazovani i zaposleni. Na prvom im je mjestu njihova velika obitelj. Zahvaljuju suprugama na razumijevanju i brizi za djecu tijekom njihova izbivanja. Kažu da su zato i one dio klape.

- Odrađujemo to baš što nam je iz gušta. Trudimo se da to bude maksimalno lijepo, kvalitetno. Imali smo razmišljanja da bismo snimili CD. Nudili su nam se u više navrata da bi obrađivali njihove pjesme, izvodili njihove pjesme ali to smo u većini slučajeva odbili jer mi osobno ne stižemo uz naše osobne obiteljske obveze ne stižemo se tome posvetiti profesionalno - dodaje Ivan.

Mnogobrojni su njihovi nastupi u našoj zemlji i izvan nje. Pjevali su u Europskom parlamentu u Bruxellesu, na obilježavanju 20. godišnjice dolaska Pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici. Za njihovu izvedbu skladan je Hvalospjev ljubavi. Ove je godine klapa Barun osvojila prvu nagradu publike na klapskom festivalu u Omišu. Organizatori su susreta klapa u Ćunskom na Lošinju i Svetoj Nedelji.

Ljubav prema pjevanju, posebno četveroglasnom, prenose i na svoju djecu. Sve više ljudi pridružuje se njihovu mandolinskom sastavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!