11:14 / 06.02.2018.

Autor: Maja Njirjak / V.M.

Rat distributera i prikazivača oko filma 50 nijansi slobodniji

Zdravko Karanović

Zdravko Karanović

Foto: - / -

Uoči jedne od najviše iščekivanih filmskih premijera godine, koja je najavljena za večeras, distributer i prikazivač ne mogu postići dogovor o uvjetima prikazivanja.
U dvorani Lisinski večeras će premijerno biti prikazan film 50 nijansi slobodniji - posljednji nastavak iznimno popularne filmske trilogije nastale prema bestselerima britanske autorice I. L. James. Koncertna dvorana nije slučajan odabir jer umjesto u velikim dvoranama multipleks kina, film je zbog sukoba između distributera i prikazivača, neplanski završio negdje drugdje.

50 nijansi sive - od mračnije do slobodnije filmske verzije, u Hrvatskoj je dobilo i verziju "50 nijansi kina". U duhu trilogije - vrhunac doživljava na "mučan" način. Razlog su uvjeti prikazivanja za dvije dvorane. Mi smo nudili Blitz Cinestaru uvjete da igra u 93 dvorane, a za preostale dvije nismo se mogli dogovoriti. Predložili smo da igra u 93 dvorane po svim gradovima i centrima, ali njima to nije bilo prihvatljivo – za sada,  objašnjava direktor tvrtke Editus Zdravko Karanović.

U komunikaciju se uključio i Universal studio iz Londona, a u Blitz Cinestaru izražavaju nadu da će film stići i u njihova kina. Nažalost, zbog zahtjeva distributera studija Universal na hrvatskom tržištu za promjenom višegodišnjih uobičajenih uvjeta poslovanja, koji ne možemo prihvatiti, nismo postigli dogovor,  poručuju iz Blitz Cinestara.

Iako kino-prikazivač uzima najveći dio zarade - 60% od prodanih ulaznica, a distributeri 40% - dobro upućeni upozoravaju na politiku vlasnika najvećih multipleks dvorana Hrvoja Krstulovića prema Universalu - otkad je Editus preuzeo ulogu distributera umjesto Blitza. Dobrodošli u filmski kapitalizam, u svijet gdje film nije kultura koju moraju prihvatiti najšire mase, već je film roba koja se kupuje i prodaje. No, dok nijedan zakon nije prekršen nitko Cinestaru ne može ništa reći,  komentira filmski novinar Dean Sinovčić.

Prvi dio Pedeset nijansi sive 2015. godine bio je treći najgledaniji film s 150702 gledatelja, a nastavak Pedeset nijansi mračniji zabilježio je 116585 gledatelja. Treći nastavak, iako stiže u većinu gradova, u metropoli će se prikazivati samo u Cineplexu na istoku grada, gdje je već prodano 4000 ulaznica, te u dvorani Lisinski, koja od 23 sata postaje za pedeset nijansi slobodnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!