Uršula Tolj: "Početak moje televizijske karijere obilježila je nesreća za koju malo tko zna"

28.04.2023.

12:27

Autor: HRT/Lorena Deverić

Uršula Tolj

Uršula Tolj

Foto: Matko M. Švarc / HRT

Iza urednice Uršule Tolj uskoro je još jedna uspješna sezona showa "Zvijezde pjevaju", peta po redu. Na HRT-u je više od 25 godina, a prije negoli se okušala u ulozi urednice, radila je kao voditeljica, novinarka i reporterka u raznim emisijama. No, početak njezine bogate karijere na televiziji obilježila je prometna nesreća za koju malo ljudi zna.

- Često sam zbog posla putovala na relaciji Rijeka - Zagreb, autoput još nije bio gotov i kroz vijugave ceste Gorskog kotara jednom prilikom sam kao mlada vozačica pomislila da bih parkirnu karticu HRT-a, koja je stajala na staklu i u jednom zavoju sletjela na pod, mogla u vožnji podignuti s poda. Tom prilikom sletjela sam s ceste, udarila u stablo i završila u bolnici. Prema prvoj dijagnozi rečeno mi je da imam dva slomljena rebra, no na kraju je ultrazvuk pokazao krv u trbušnoj šupljini te sam zahvaljujući jednom kirurgu hitno operirana i spašen mi je život, ispričala je.

Srećom, 20 godina kasnije Uršula je živa i zdrava, bavi se istim poslom i još uvijek često putuje tom relacijom, ali kako kaže, sigurnijim autoputom. Neki od najdražih projekata u karijeri su joj 3 plus, Halo Zagreb, Dan za danom, serijal Superžena, glazbeno izdanje Kod nas doma, Koktel-bar te Dora i glazbeno-zabavni show Zvijezde pjevaju, čija je trenutno urednica. Pitali smo ju koje zadatke obuhvaća njeno mjesto u projektu.

@zvijezdepjevaju Otkrivamo parove duela za šestu epizodu 😃 #zvijezdepjevaju #hrt ♬ original sound - Zvijezde Pjevaju

- Uloga je prilično velika: od kontaktiranja mentora i zvijezda, angažmana suradnika, scenarističke pripreme, dogovaranja posebnih gostiju, priprema s voditeljima i sa žirijem preko dogovaranja svih televizijskih termina, pa do smišljanja inovacija i noviteta jer se emisija koja ide već 12. sezonu, mora osvježavati da bi ostala i dalje atraktivna i gledana. Tu je i stalni kontakt i pomoć mentorima i zvijezdama da uspješno brode iz emisije u emisiju jer nije lako ni pronaći pravu pjesmu, ni stići odraditi sve obveze, te biti najbolji što možeš biti u subotu uživo u emisiji. Također, na svim sam probama, vodim računa da su nam i društvene mreže tip top, kao i to da se emisija predstavi na pravi način u ostalim medijima, istaknula je.

Galerija
Uršula Tolj, Foto: Matko M. Švarc/HRT
Uršula Tolj, Foto: Matko M. Švarc/HRTUršula Tolj, Foto: Matko M. Švarc/HRT

Kao najzahtjevniji dio ovog posla Uršula ističe proces spajanja parova.


- Treba naći poznate osobe iz javnog života Hrvatske, a koje žele sudjelovati, imaju slobodne termine u terminima emisije i nisu već pjevale. Onda treba razmisliti koji bi im mentor ili mentorica najviše odgovarao. Jedan dio mentora mora biti već iskusan, a poželjno je uvijek i imati nekoliko novih. Čini se da imam talent u spajanju zvijezda i mentora, jer mi emisija a i oni sami to često potvrde… Ponekad i zvijezda sama kaže da je već imala iskustva u suradnji s nekim pjevačem pa se i na taj način spojio do sada pokoji par, pojasnila je.


Na probama i emisijama uživo uglavnom im se događaju samo smijeh i veselje ili lakše nezgode (poput Lucijine i Jelenine nezgode sa štiklama), no ima i napetih situacija poput one u zadnjoj emisiji kad su glasovi do zadnjeg trena pokazivali da će ispasti jedan par, a situacija se doslovno u zadnjim trenucima promijenila i trebalo je brzo smisliti plan b pri prikazu ispadanja. 

Pred nama je sama završnica showa, što možemo očekivati?


- Polufinale bit će zahtjevnije no ikad prije. Osim što svi parovi izvode po dvije pjesme različitih žanrova, "sukobit" će se s drugim parom u duelu, novini ove sezone. No, u četvrtoj epizodi tri su para "pjevala protiv" preostala tri, a u polufinalu jedan par pjeva protiv drugoga pjevajući zajedno. Žiri boljem paru dodjeljuje dodatni bod i to će možda promijeniti situaciju na tablici. Iako ni ona nije konačna, jer to postaje kada se dodaju bodovi proizašli od glasova gledatelja. U finalu imamo također novinu: umjesto pjesme mentora, parovi izvode pjesmu koja je zvijezdi obilježila život a zvijezda će nam i objasniti zašto baš ta pjesma i kako im je ostavila trag u životu, otkrila je.


Za dobru atmosferu na pozornici, zaslužna su i zajednička druženja nakon emisija.- Komentiramo svi zajedno što se dogodilo, grlimo se, tješimo, bodrimo. Parovi su posebno povezani, oni se druže i prije emisije i tijekom nje, i doista većina sudionika, ne samo ove sezone, ostane u dobrim prijateljskim odnosima i nakon završetka emisije, istaknula je.


Uršula nam je otkrila da nakon radnih obveza slobodno vrijeme ispunjava vježbanjem, šetnjom, izlaskom u prirodu, čitanjem knjiga, gledanjem serija i filmova, druženjem s prijateljima, ispijanjem kave na terasi, a jako voli i nogomet, pa ga često gleda na televiziji ili odlazi na stadion. Za kraj ovog razgovora, pitali smo ju i koja je tajna njenog dobrog izgleda.


- Pa hvala lijepo! Mislim da je najvažniji stav u životu, a moj stav je uvijek pozitivan, meni je čaša uvijek napola puna. Naravno da je važno puno se šetati, kretati, vježbati, paziti što jedemo, ja to sve i činim ali stvarno mislim da izgled dolazi iznutra. Dakle, iz onoga što nosiš u srcu, nosiš u umu, i da treba pozitivno gledati na stvari, uvijek vjerovati da će sutra biti još ljepše. Sutra je novi dan, još bolji nego što je bio ovaj današnji.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!