Nova turistička atrakcija - Klopotec

17.12.2022.

07:09

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Nova turistička atrakcija je klopotec

Nova turistička atrakcija je klopotec

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Podravina i Bilogora dobile su novu turističku atrakciju. Otvoren je Turističko-informacijski centar Klopotec s istoimenim vidikovcem. Tako replika starinske naprave, koja je zvukom rastjerivala ptice koje su u vinogradima brstile grožđe, sada ima drugu namjenu - dozivati turiste.


S 12 metarskog vidikovca za lijepih se dana pogled pruža sve do Mađarske. Magla je zavladala Bilogorom, pa su gosti morali otkrivati druge ljepote.

- Naravno, moramo povezati turizam i poljoprivrednu proizvodnju, i to nam je bio cilj. Nismo se bazirali toliko na samom turizmu nego želimo tu proizvodnju vina ponuditi tom gostu koji dođe i omogućiti mu da ostane što duže, rekao je Mario Škorak, vinar i iznajmljivač.

Zato je uz Klopotec smještena Kladarska iža, ali i vinski zdenac kojim će teći proizvodi ovoga kraja. Ipak, nije se mislilo samo na hedoniste već i na one kojima je važniji zdrav život.

- Planiramo da ova lokacija bude početna točka za istraživanje Bilogore, bilo hodajući, na biciklima ili za planinare, izjavio je Marinko Barčan, voditelj projekta.

Partner općine Pitomača u ovom projektu je šumarija Meček-Erdo iz okolice Pečuha, a više od milijun i 600 tisuća eura uloženo je u dva posjetiteljska centra s obje strane granice.

- Mi upravljamo s više od 55 tisuća hektara šuma u okolici Mečeka i to nam je glavna zadaća, ali također se bavimo eko-turističkim poslovima, i od ovog ulaganja očekujemo dolazak još više gostiju, kazao je Miklosz Szenasi iz šumarije Mecsekerdo u Mađarskoj.

Nadaju se tome i na Kladarskom brijegu, ali i općini koja s mađarskim partnerima ostvaruje već treći prekogranični turistički projekt. Jer za manje od dva tjedna granica će i ovdje postati stvar prošlosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!