Međunarodno natjecanje konobara, barista, barmena, restorana i škola

04.11.2022.

18:25

Autor: Zoran Kukilo/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Grand Gourmet

Grand Gourmet

Foto: Jens Kalaene / DPA/Pixsell

U Splitu se održava Grand Gourmet, višednevni festival i međunarodno natjecanje konobara, barista, barmena, restorana i škola. Festival se sastoji i od niza radionica i predavanja iz gastronomije. Usavršavanje i podizanje kvalitete vještina i usluga, ključ je dobrog ugostiteljstva.

Šibenčanin Tomislav Stančić višestruko je nagrađivani barmen i barist. Na Gourmet festivalu mlade kolege može naučiti brojnim vještinama svoga zanata. Neizbježni su trud i želja za usavršavanjem, a Tomislav smatra kako više moramo ulagati i u školstvo.

- Mijenjati program jer udžbenik za hrvatski, matematiku, povijest svake dvije godine se mijenja, udžbenik iz ugostiteljskog posluživanja je još od 90 i neke godine, mi tako ne možemo naprijed kao turistička zemlja, Tomislav Stančić, suorganizator i glavni sudac festivala Grand Gourmet.

Poruka ugostiteljima s radionice o sljubljivanju jela i maslinovih ulja je da ulje ne gledaju kao dodatni trošak poslovanje već nešto što podiže kvalitetu jela. Ulje je važno i pravilno čuvati.

- Maslinovo ulje je najbolje zaštititi tako da je spremljeno u boce od tamnoga stakla, da se uvijek dobro boca zatvori, da se ne ostavi otvorena jer ono gubi svoje arome i istovremeno upija arome iz okoline i valja ga držati podalje od izvora topline, Marina Selak, sommelier za maslinovo ulje.

Na Sajmu poslova učenici turističko-ugostiteljske škole upoznavaju se mogućim budućim poslodavcima. splitska škola gradi novu zgradu s hotelom i tri restorana za praktičnu nastavu.

- Općenito ljudi misle da svatko može biti konobar, ali mi obrazujemo učenike da budu konobari koji će raditi u ugostiteljskim objektima visokih kategorija, hotelima i restoranima s 5 zvjezdica. Njih jako nedostaje, jako su traženi, cijenjeni i dobro plaćeni, naglašava Maja Pivčević, Turističko-ugostiteljska škola Split. 

Ovo je osmo izdanje ovoga festivala koji se treću godinu za redom održava u Splitu.

- Za profesionalce i stručnjake koje već imamo u industriji turizma i ugostiteljstva podignuti razinu kompetencija, osigurati nove edukacije i praćenje trendova, a mlade koji će tek doći na tržište rada motivirati da upravo turizam i ugostiteljstvo budu njihov odabir, istaknula je Alma Harašić Bremec, organizatorica Festivala Grand Gourmet.

Poruka budućim kuharima, konobarima i barmenima je da marljivo rade na edukaciji i usavršavanju i tako doista ne moraju brinuti o pronalaženju kvalitetnog i dobro plaćenog posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!