22:19 / 20.06.2021.

Autor: Hrvoje Šimunović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

ReArt festival u znaku Maloga princa

 Festival umjetnosti i kreativnosti - ReArt

Festival umjetnosti i kreativnosti - ReArt

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U Osijeku je održan sedmi Festival umjetnosti i kreativnosti - ReArt! Nadahnuti temom Maloga princa - organizatori su sajam kreativnosti predstavili kao mjesto za avanturu i istraživanje, na koje su dobrodošli prinčevi i princeze, ali i njihovi roditelji.


Radoznale i željne kvalitetnih sadržaja nakon popuštanja epidemioloških mjera ni nemilosrdno lipanjsko sunce nije odvratilo od posjeta sajmu ReArt.

Posjetitelje festivala na prostranoj livadi dočekuje skulptura Maloga princa. Autorica ga je istaknula na postamentu koji predstavlja asteroid ili planet - kako ga tko vidi.

- Mali princ je po meni apsolutna kreativnost i otvorenost. Otvoren um, otvoren ka svim idejama, kaže Ana Čolaković, akademska kiparica.


A malim izlagačima ideja za originalne sajamske proizvode nije nedostajalo - bilo da je riječ o odjeći i uporabnim predmetima od recikliranih materijala ili samoodrživim biljnim terarijima.

- To su mikroklime, samoodrživi su i oni funkcioniraju kao planeta zemlja, kao mali eko-sustavi, kaže Ana Hrgovčić, izlagačica.

Glavna pokretačka snaga na ReArtu i ove su godine bili umjetnici i njihova djela. Nakon popuštanja pandemije ovogodišnje su poruke festivala nedvosmislene i jasne.


- Ljudima promiče zapravo tu nekakvu pozitivu, te nekakav mir i svaka ta poruka je zapravo kroz umjetnička djela i prikazana, kaže Valetina Grubačević, voditeljica Festivala ReArt.

A sve to dio je zajedničkog putovanja na kojem su organizatori festivala ReArt s posjetiteljima podijelili iskustvo učenja kroz igru. Baš kao nekada, kad smo svi bili nesputaniji i opušteniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!