20:07 / 15.03.2018.

Autor: HRT

Redatelj George Lucas otvara muzej u Los Angelesu

-

-

Foto: - / -

George Lucas, redatelj 'Ratova zvijezda', ovaj je tjedan položio kamen temeljac za muzej narativne umjetnosti vrijedan milijardu dolara, koji će biti smješten u Izložbenom parku.
George Lucas, redatelj 'Ratova zvijezda', ovaj je tjedan položio kamen temeljac za muzej narativne umjetnosti vrijedan milijardu dolara, koji će biti smješten u Izložbenom parku.

U muzeju blizu Sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu, na kojem je Goerge Lucas studirao film, bit će izložena redateljeva kolekcija umjetnina, crteža, ilustracija i digitalnih radova iz filmske franšize 'Ratovi zvijezda'. Posjetitelji će moći vidjeti i predmete sa snimanja nejgovih filmova, osobito onih iz SF sage o Ratovima zvijezda te razgledati evoluciju i povijest vizualnih efekata.

Lucasov muzej narativne umjetnosti bit će neprofitna tvrtka, a predviđa se da će njegova gradnja trajati otprilike četiri godine. Ondje će se predstaviti tradicionalna i popularna umjetnost, uključujući animaciju, digitalnu umjetnost i strip, a posjetitelji će moći koristiti restoranski prostor, kazališta, predavaonice, prostor za radionice i knjižnicu.

Vjerujem u sve vrste umjetnosti. I vjerujem da sve vrste umjetnosti imaju pravo postojati. Mislim da je važno imati muzej koji, kako sam znao u šali reći, podupire umjetničku siročad koju nitko drugi ne želi vidjeti, ali je svi vole. Dakle, to je moj san koji je realiziran kroz ovaj muzej, rekao je na polaganju kamena temeljca.

Lucas je donirao više predmeta iz svoje osobne umjetničke zbirke - slikarska platna i predmete iz filmova. Tako će se u muzeju naći prvi svjetlosni mač Lukea Skywalkera, kaciga Dartha Vadera te predmeti iz Casablance, Deset zapovijedi i Čarobnjaka iz Oza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!