13:08 / 29.11.2018.

Autor: I.H./Hina

Reggae uvršten na popis UNESCO-a

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Reggae se često slavio kao glazba potlačenih, s društveno angažiranim stihovima o društvenoj nejednakosti i ugnjetavanju.
Jamajački reggae, čiji je nježan, ali vedar i živahan ritam osvojio svijet zahvaljujući umjetnicima poput Boba Marleyja, uvršten je u četvrtak na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Glazbeni pravac rođen na Jamajci vrijedan je zaštite i promicanja, smatra UNESCO. Doprinos reggaea "međunarodnoj borbi protiv nepravde i zalaganju za ljubav i čovječnost naglašava njegovu društvenopolitičku, senzualnu i duhovnu dinamiku", kaže se u obrazloženju.

Reggae se pojavio kasnih šezdesetih kao spoj jamajačke ska i rocksteady glazbe, crpeći ujedno utjecaj iz američkog džeza i bluesa. Pravac je brzo postao jako popularan u SAD-u i Britaniji gdje su živjeli brojni jamajački imigranti.

Reggae se često slavio kao glazba potlačenih, s društveno angažiranim stihovima o društvenoj nejednakosti i ugnjetavanju. Postao je povezan i s rastafarijanstvom, kulturno-vjerskim pokretom koji je obožavao etiopskog cara Hajlea Selasija i promovirao obredno uživanje 'gandže', odnosno marihuane.

Singl "Do the Reggay" grupe Toots and the Maytals prvi je u kojem se spominje naziv novog glazbenog žanra, koji će svojim klasičnim hitovima potom proslaviti Bob Marley i njegovi Wailersi. "Reggae je izvorno jamajački", kazala je ministrica kulture Olivia Grange. "To je glazba koju smo mi stvorili, a danas je u svim zakutcima svijeta".

Reggae je na popis nematerijalne kulturne baštine uvršten na sjednici UNESCO-va odbora na Maurcijisu, zajedno s, među ostalim, međimurskom popevkom i umijećem suhozidne gradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!