10:11 / 31.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

Prvi regionalni filmski superfestival

Sarajevo film festival, arhivska fotografija

Sarajevo film festival, arhivska fotografija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Kriza uzrokovana pandemijom znatno je smanjila ili ograničila kulturne događaje. Filmska industrija jedna je od najpogođenijih pa festivali neprestano promišljaju kako dalje te kako do publike. Na inicijativu Sarajevskog filmskog festivala prvi se put na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje regije.

Uz sarajevski, velikom se događaju priključio Zagreb film festival, Festival autorskog filma iz Srbije te Herceg Novi film festival iz Crne gore. Sve to s jednim ciljem: osnažiti platformu za promicanje i predstavljanje europskog filma te očuvati publiku nudeći joj novo, jedinstveno festivalsko iskustvo. 


Festival će se održati od 9. do 17. travnja u sklopu Mreže festivala jadranske regije, na platformi na ondemand.kinomeetingpoint.ba .

- Bitno je da se festivali povezuju u ovom trenutku pandemije kad publika nažalost mora ostati doma i gledati filmove online. Bitno nam je da ostanemo uz publiku i da čekamo kad ćemo se ponovno vidjeti uživo. Mi, dakle, razmjenjujemo međusobno programe i na taj način dijelovi programa Zagreb film festivala mogu se vidjeti i izvan granica Republike Hrvatske, kaže direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Maskote Zagreb film festivala

Maskote Zagreb film festivala

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

- Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo kamo želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline jedne filmske zajednice, ocijenili su predstavnici četiri festivala u zajedničkoj izjavi.


Prvo izdanje donosi program filmova koje se inače mogu rijetko vidjeti, bit će tu, među ostalim, jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova u programu.

Vjeruje se kako će partnerstvo među festivalima poticati očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.


- Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umjetnosti radimo na vraćanju osjećaja zajedništva i bliskosti, poručili su.


Mrežu festivala Jadranske regije podržan je kroz program EU-a Kreativna Europa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!