13:28 / 19.04.2019.

Autor: D.I./V.M./HRT

'Rejveri' voajeri u galeriji Močvara

Foto: Anne De Vries

Foto: Anne De Vries

Foto: - / -

Izložba posvećena rave kulturi 'Rave voyeur', koja se 24. travnja otvara u zagrebačkoj galeriji Močvara, okuplja umjetnike koji u radovima istražuju specifičnosti kolektiva u raveu i klupskoj kulturi spajajući pogled izvana s onim iznutra.
Izložba posvećena rave kulturi 'Rave voyeur', koja se 24. travnja otvara u zagrebačkoj galeriji Močvara, okuplja umjetnike koji u radovima istražuju specifičnosti kolektiva u raveu i klupskoj kulturi kulturi spajajući pogled izvana s onim iznutra.

- Scenografija kluba i pulsirajuća glazba odvode u drugo stanje svijesti nudeći kolektivno transcendentalno iskustvo. Individualni ciljevi odjednom postaju jednaki tuđima. Sintetizirani osjećaj konsenzusa stvara potencijal za mijenjanje budućnosti, ističu organizatori izložbe koja se pita: 'U vremenu krize može li ovo iskustvo poslužiti za otpor?'

Na izložbi sudjeluju Anne De Vries iz Nizozemske, Bogomir Doringer iz Srbije i Nizozemske, Lina Kovačević iz Hrvatske te Hannah Rose Stewart iz Velike Britanije.

Kratkotrajnost i intenzitet iskustva koje sa sobom ne ostavlja opipljive tragove čini rave dijelom nematerijalne kulture koja vizualno može odgovarati mitologiziranoj ruini jednako kao i podrumskoj sobi, a klub predstavlja višestruke vizije prostora slobodno definiranih granica, ističu organizatori.

Ulaskom se preusmjerava sudionike na rituale prakticirane unutar zatvorenog kruga zajednice,a mnogi su rave kulturi pridavali spiritualističke dimenzije budući da je ona svojom ritualnošću sposobna nadići i institucionaliziranu religiju, stoji u najavi izložbe.

Bogomir Doringer tako klub doživljava kao organizam koji regulira i stabilizira funkcioniranje kolektivnog i individualnog tijela u odnosu na promjenjive uvjete u društvu.

Anne De Vries isti fenomen promatra kroz naglašavanje uloge senzornih preopterećenja i orkestriranih scenarija u iščekivanju transformativnog iskustva.

U pozadini rada Line Kovačević nalazi se percepcija kluba kao mjesta privremenog i ritualističkog boravka, rekreiranog na neočekivanim mjestima. Privlačnost klubova krije se u mogućnosti osmišljavanja fantazije koja nudi svojevrsni eskapizam praćen deliričnim osjećajem slobode.

Neuhvatljivost i iracionalnost proživljenog trenutka tematske su okosnice rada Hannah Rose Stewart. Fragmentirana introspekcija priziva moment nostalgičnog delirija.

Detalje o izložbi 'Rave voyeur' doznala je ekipa emisije Kultura s nogu koja je ugostila kustosa projekta Lovru Japundžića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!