"Retro boom": modna odjeća, pin up djevojke, swing plesnjaci...

28.03.2023.

13:15

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Retro boom"

"Retro boom"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U zagrebačkom Dokukinu u KIC-u premijerno je prikazan film "Retro boom" autora Dalibora Platenika. Film donosi presjek jedne zanimljive retroscene koja se proteklih godina formirala u Hrvatskoj.

Film je sniman u razdoblju od 2013. do 2019. godine u zagrebačkim klubovima te na festivalima diljem zemlje, a na premijeri je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Posljednjih desetak godina 'vintage' tj. retroscena vrlo je popularna među mladima, ali i starijom generacijom, može se reći da je postala i pomodna, no nikako 'mainstream'. Film prezentira domaće rockabilly i rock'n'roll bendove autorskog tipa, ali i druge neizostavne elemente retrokulture kao što su modna odjeća, pin up djevojke, swing plesnjaci, barberi, i još mnogo toga.

- Većina te rockabilly i 'vinatge' scenesu moji jako dobri prijatelji, glazbenici i svi ostali koji su uključeni u scenu. Došao sam do zaključka da tu scenu ne treba samo prikazati u Hrvatskoj, nego da moramo krenuti prema Europi i svijetu jer smo mi jedinstveni na svoj način i s našim prirodnim ljepotama i ljepotama tih djevojaka i mladića. Jednostavno smo morali izaći s tim van, izjavio je redatelj filma Dalibor Platenik.

Galerija
"Retro boom", Foto: Vijesti iz kulture/HRT
"Retro boom", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Retro boom", Foto: Vijesti iz kulture/HRTDalibor Platenik, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!