Retro kutak u knjižnici za ljubitelje vinila u Zadru

17.03.2021.

17:35

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Zadarska knjižnica, retro kutak

Zadarska knjižnica, retro kutak

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ljubitelji vinila do kraja godine u Zadru će doći na svoje. Naime, u novouređenoj zgradi bit će i retro kutak za sve ljubitelje gramofonskih ploča te će se ondje one moći posuđivati i preslušavati.

Doba vinila čini se, barem ako je suditi prema zadarskoj knjižnici, ponovno proživljava renesansu. Sve više mladih iz digitalne ere, vremeplovom se vraćaju u analogno, kupuju gramofonske ploče pa i ne baš jeftine gramofone.

- Obožavam te stare ploče, stare pjesme, nema do stare glazbe, ističe Filip iz Zadra. 

Reizdanja slavnih longplejki skupljaju i zadarski knjižničari. Došli su do broja 400.

- U moru nebitnog i zatupljivanja, blejalica i poskočica, odlučili smo educirati , ovo je ipak kulturna ustanova, želimo vratiti tu kulturu slušanja ploča. Mnogi mladi su zainteresirani. Startamo prvo s lektirnim albumima, koji su mijenjali povijest glazbe, ističe zadarski knjižničar Branimir Čakić

Zašto mladi traže ponovno gramofonske ploče? Neke koštaju više od 200 kuna, a CD je upola jeftiniji. Gramofoni se kreću cijenama i do četiri tisuće kuna.

- Ovaj ritual samog slušanja i puštanja glazbe koji smo mi prije imali da bismo pustili ploču, preslušali je 10, 20 puta na dan, polako se opet vraća, ističe knjižničarski savjetnik Milko Belkovski

Svaki grad, bez obzira na generacijski jaz i ukuse, ima svoj glazbeni ukus, pa tako i Zadar. 

- "Straitse" sam izdvojio iz razloga, to je za zadarske generacije pomirbeni album, slušali su ga šminkeri, rokeri, metalci i punkeri, on pomiruje ukuse, dodaje Čakić. 

Ova zbirka iz dana u dan sve je bogatija. Iako retro, u svojoj punoj raskoši zasjat će u novom proširenom dijelu knjižnice, do kraja godine. 

Zidari iz svih krajeva svijeta daju svoj doprinos kako bi novo zdanje za mlade, financirano većinom europskim novcem, bilo što prije gotovo. S kutkom, naravno, i za ljubitelje vinila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!