12:14 / 23.05.2019.

Autor: D.I./V.M./Hina/HRT

Retrospektiva Johna Hustona u kinu Tuškanac

Foto: kino Tuškanac

Foto: kino Tuškanac

Foto: - / -

Projekcijom filma 'Malteški sokol' u petak, 24. svibnja u kinu Tuškanac počinje velika retrospektiva američkoga redatelja Johna Hustona u sklopu koje će do 1. lipnja biti prikazano 17 filmova.
Projekcijom filma 'Malteški sokol' u petak, 24. svibnja u kinu Tuškanac počinje velika retrospektiva američkoga redatelja Johna Hustona u sklopu koje će do 1. lipnja biti prikazano 17 filmova.

Uoči projekcije filma 'Malteški sokol', redateljeva prvijenca iz 1941., koji se drži temeljnim ostvarenjem film-noira i jednim od najuspjelijih detektivskih filmova svih vremena, uvodnu riječ o Hustonovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić, najavio je Hrvatski filmski savez.

Iste večeri prikazuje se i impresivna pustolovna vestern drama 'Blago Sierra Madre' (1948), koja se drži jednim od najuspjelijih Hustonovih filmova i sjajnim prikazom krajnjih posljedica ljudske pohlepe. Film je ovjenčan Oscarima za najbolju režiju, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu (Walter Huston) te nagrađen trima Zlatnim globusima.

U subotu su na rasporedu pustolovna romantična drama 'Afrička kraljica' (1951) s Katharine Hepburn i Humphreyjem Bogartom, koji je za tu ulogu osvojio Oscara kao najbolji glavni glumac, te crnohumorna gangsterska drama 'Čast Prizzijevih' (1985), s Jackom Nicholsonom i Kathleen Turner u naslovnim ulogama. Za ulogu u tom filmu Anjelica Huston dobila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu, a film je nagrađen i s četiri Zlatna globusa

Intrigantna i provokativna psihološka drama 'Noć iguane' (1964) na rasporedu je u nedjelju. Riječ je o adaptaciji istoimene kratke priče Tennesseeja Williamsa, koja osim seksualnosti tematizira vjeru, životni smisao i traganje za njim te osjećaj dužnosti. Upečatljive uloge u filmu su ostvarili Richard Burton, Ava Gardner i Deborah Kerr. Film je nominiran za četiri Oscara te za pet Zlatnih globusa.

Ponedjeljak donosi melodramu 'Odsjaji u zlatnom oku' (1967), slojevitu karakternu studiju s Marlonom Brandom i Elizabeth Taylor u naslovnim ulogama, koja propituje mračno naličje ljudske prirode. U nastavku večeri slijedi ratna drama 'Crvena značka za hrabrost' (1951), u kojoj je glavnu ulogu odigrao bivši vojnik i junak Drugog svjetskog rata Audie Murphy.

U utorak su na programu noirovski krimić 'Otok Largo' (1948), u kojem su bračni i glumački partneri Humphrey Bogart i Lauren Bacalll ostvarili četvrti i posljednji zajednički nastup, te vestern-komedija 'Sudac za vješanje' (1972), za koju je izvorni scenarij napisao redatelj John Milius, a naslovnu ulogu ostvario Paul Newman. Film je u vrijeme premijere zanemaren i podcijenjen, ali je s vremenom stekao kultni status.

Sportska drama 'Grad izobilja' (1972), ostvarenje koje je u vrijeme premijere ostvarilo vrlo solidan kritičarski i komercijalni uspjeh te u određenoj mjeri preporodilo Hustonovu karijeru, na programu je u srijedu. U nastavku večeri slijedi film 'Udri đavola' (1953), svojevrsna parodija 'Malteškog sokola', na čijem je scenariju redatelju pomogao književnik Truman Capote.

U četvrtak se prikazuje melodrama 'U ovom našem životu' (1942), temeljena na romanu za koji je američka književnica Ellen Glasgow 1941. ovjenčana Pulitzerovom nagradom, a u kojem su naslovne uloge ostvarile Bette Davis i Olivia de Havilland. Nastavak večeri donosi intrigantnu, provokativnu i religijskim konotacijama obojenu dramu 'Mudro srodstvo' (1979), adaptaciju hvaljena prvijenca američke književnice Flannery O'Connor.

Petak donosi noirovsku krimi-dramu 'Džungla na asfaltu' (1951), film odličnog ritma i pseudodokumentarističkog prosedea nominiran za četiri Oscara. U nastavku večeri slijedi romantična vestern-drama 'Neprilagođeni' (1961) za koju je scenarij napisao glasoviti dramatičar Arthur Miller, a u kojemu su posljednje uloge ostvarili Marilyn Monroe i Clark Gable.

U subotu publika može pogledati humornu pustolovinu nominiranu za četiri Oscara 'Čovjek koji je želio postati kralj' (1975), temeljenu na istoimenoj priči Rudyarda Kiplinga, u kojoj su naslovne uloge ostvarili Sean Connery i Michael Caine, a retrospektiva završava projekcijom posljednjeg redateljevog filma, kostimirane drame 'Mrtvi' (1986), adaptacije istoimene kratke priče iz zbirke Dablinci Jamesa Joycea.

Uoči Hustonova ciklusa u kinu Tuškanac ekipa emisije Kultura s nogu razgovarala je s filmologom Markom Rojnićem i piscem i prevoditeljem Vladimirom Cvetkovićem Severom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!