15:53 / 26.04.2019.

Autor: Melanija Pović Jagarinec/V.M./HRT

Richard Bona - briljantan tehničar zavidne muzikalnosti

-

-

Foto: - / -

Glazbeni umjetnik Richard Bona stari je znanac hrvatske publike, a zadnji je put nastupio u Zagrebu u ožujku ove godine, u klubu Tvornica. Tom prilikom zabilježili smo veliki portret tog sjajnog glazbenog umjetnika.
Basist i pjevač Richard Bona stari je znanac hrvatske publike, a zadnji je put nastupio u Zagrebu u ožujku ove godine, u klubu Tvornica. Tom prilikom zabilježili smo veliki portret tog sjajnog glazbenog umjetnika.

Basist svjetskoga glasa Richard Bona nenadmašan je na funk sceni, ujedno je čudesan pjevač predivnog glasa i zapanjujućeg raspona koji bez ikakva napora pjeva zahtjevne melodije i pri tome svojim basom održava harmonijsku i ritmičku bazu cijelog sastava. Briljantan tehničar zavidne muzikalnosti svoju bas gitaru pretvara u solo instrument kako je to uspijevalo i Jacu Pastoriousu, njegovom idolu.

Gotovo da nema žanra koji se ne čuje u njegovoj glazbi, od tradicionalnog jazza, preko rocka, funka, afrokorijena i afrobeata, pa do bossa nove, te kubanske i karipske glazbe. Čini se da uopće nije važno odakle dolazi glazba koju lako usvaja i prilagođava, a sve iz potrebe da podijeli svoju radosnu glazbu s drugima na uvijek veselim i opuštenim koncertima.

Na nedavnom zagrebačkom koncertu u publici su se našli mnogi glazbenici, a među njima, kako se činilo, gotovo svi bolji basisti s hrvatske scene, a za emisiju Svijet jazza, u kojoj smo ugostili Richarda Bona, govore Srđan Sacher, Mario Mavrin, Zvonimir Bučević i Krešimir Tomec.

Pogledajte uvodne minute Svijeta jazza koji u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!