Rieku i Takuyu balet i ljubav spojili su u Zagrebu

11.03.2022.

08:41

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/E.P.C.

Rieka Suzuki i Takuya Sumitomo ljubavni i baletni par - Japanci u Zagrebu

Rieka Suzuki i Takuya Sumitomo ljubavni i baletni par - Japanci u Zagrebu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV / HRT

Rieka Suzuki i Takuya Sumitomo ljubavni su i baletni par, ali i prvaci Baleta zagrebačkog HNK. Oboje su podrijetlom iz Japana, no prije dolaska u Zagreb nisu se poznavali, pa se čini kako je njihov susret u Lijepoj našoj zaista bio sudbonosan. Rado bi ostali u Hrvatskoj dok mogu plesati.

Rieka Suzuki trenutačno u HNK igra ulogu Giselle u istoimenoj poznatoj baletnoj predstavi. 


- To je za mene uloga iz snova. Mislim da se predstava publici doista sviđa, rekla je ova Japanka gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, u redovitoj rubrici Stranci u Hrvatskoj. 


Takuya je zbog ozljede ramena trenutno izvan „baletnog pogona“, ali nada se da će krajem travnja ponovno zaplesati u predstavi „Gospoda Glembajevi“, gdje pleše ulogu Leonea. 


U Zagreb je prva stigla Rieka, 2008. godine. 


- Prije toga provela sam tri godine u Rusiji. Nakon školovanja radila sam godinu dana, ali nije mi se sviđao repertoar – htjela sam klasičniji repertoar. Tražila sam gdje bi to moglo biti. Tako sam našla Zagreb, prijavila se za audiciju i došla. Obožavam ovaj repertoar, obožavam Hrvatsku. Kazalište je prekrasno, u Japanu nemamo tako lijepih građevina, rekla je.  


Takuya Sumitomo je prije dolaska Hrvatsku neko vrijeme plesao u novosadskom nacionalnom kazalištu. 


- Ondje je uglavnom repertoar bio klasičan, ali sam, kao i Rieka, htio nešto zanimljiviji repertoar. Tako sam našao HNK Zagreb,  prijavio sam se za audiciju i ovdje sam od 2015. godine kad sam se pridružio kazalištu i upoznao Rieku, kaže.


- Zaista je smiješno da smo se ovdje upoznali kao Japanci, smije se Rieka.

Rieka Suzuki i Takuya Sumitomo - ljubavni i baletni par - stranci u Hrvatskoj

Rieka Suzuki i Takuya Sumitomo - ljubavni i baletni par - stranci u Hrvatskoj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV / HRT

Takuya dodaje kako im je prvi zajednički ples bio onaj u baletu „Labuđe jezero“, u kojem su oboje imali glavne uloge. 


- To je bilo nešto posebno. Upoznali smo se i kao plesni partneri i kao kolege, i jako smo puno naučili. To je dugačak balet, potrebna je posebna vrsta komunikacije kako bi postigli ono pravo, ističe Rieka. 


Ljubav koja se rodila između njih, kažu, olakšava im da kao plesni partneri intimnije komuniciraju na pozornici. 


- Osjećamo snažnu povezanost, potpuno se možete prepustiti partneru. To je sjajno. No, katkad se i svađamo, sve je to dio  umjetničkog i životnog procesa, kaže Rieka. 


Dodaje da u Japanu postoji samo jedno nacionalno kazalište i nije lako biti balerina. 


- Ako ste u malim trupama, teško je od toga živjeti, morate imati dodatan posao. Za baletane je možda drukčije, jer ih je manje pa  imaju i više prilike gostovati po manjim kazalištima. Za balerine je puno veća konkurencija. Zato u HNK imamo veću sigurnost, možemo se doista posvetiti onome što želimo raditi i živjeti od toga, objašnjava Rieka.  


Oboje kažu da im se na život u Hrvatskoj nije bilo teško naviknuti. 


-Ja sam i prije živjela izvan Japana, tako da se nisam trebala previše navikavati. Sviđaju mi se i prekrasna godišnja doba ovdje. Sviđa mi se i grad, nije previše užurban i život je opušten, za razliku od Japana. Zaljubljena sam u Zagreb, obožavam njegovu arhitekturu. U Japanu nema tako lijepih građevina, ističe Rieka. 


Takuya dodaje kako mu se sviđa polaganiji način života koji Hrvati vode. 


- Sad sam se već naviknuo na to, ovdje se baš uživa u životu, kaže. 


Za sada, kažu, plan im je ostati u Hrvatskoj. 


- Nikad ne znate što vas čeka u budućnosti, nemamo dugoročne planove. Bude li posla, svakako bih ostala ovdje. Međutim, na kraju života voljela bih se vratiti u Japan, kaže Rieka. 


Takuya ističe kako je baletna karijera kratka te da bi rado ostali u Hrvatskoj dokle god mogu plesati. 


- Zagreb je prekrasan i lijepo je živjeti ovdje. Imamo sve što želimo i ne žalimo se, zaključuje ovaj mladi baletan. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!