16:51 / 21.02.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Riječka Međunarodna karnevalska povorka uživo na HRT4

Naša reporterka Ivana Perić s meštrom Tonijem

Naša reporterka Ivana Perić s meštrom Tonijem

Foto: - / -

Dosad najveću Međunarodnu karnevalsku povorku, koja će u centar Rijeke u nedjelju, 23. veljače od 12 sati privući desetke domaćih i stranih maškaranih skupina, izravno prenosimo na HTV 4.
Dosad najveću Međunarodnu karnevalsku povorku, koja će u centar Rijeke u nedjelju, 23. veljače od 12 sati privući desetke domaćih i stranih maškaranih skupina, izravno prenosimo na HTV 4.

- Maškare preuzele vlast u Rijeci, izabrana kraljica karnevala
- Mali karneval: Krenula 24. Dječja povorka Ovogodišnja posebnost Riječkog karnevala bit će gostovanje karnevalskih skupina iz bivših i budućih Europskih prijestolnica kulture - gradova koji su nosili ili će ponijeti titulu koju ove godine nosi Rijeka.

U ovogodišnjoj povorci sudjelovat će čak 116 grupa, među kojima se nalazi 14 hrvatskih grupa koje dolaze izvan Primorsko-goranske županije te rekordne 24 skupine iz inozemstva, među kojima su i gosti iz Rijeci prijateljskih gradova, bivših i budućih EPK gradova kao što su irski Galway, luksemburški Esch, litvanski Kaunas, mađarski Veszprem i talijanske Matere, maškare iz drugih europskih gradova, ali i sudionici iz Indije, Japana i SAD-a.
Karnevalska grupa iz New Orleansa dolazi u Rijeku! Program povorke pratit će se sa šest pozornica postavljenih duž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati, najvaljuju organizatori.

- Ulaskom u zadnji tjedan mesopusta, tzv. petog godišnjeg doba, završavaju se sve pripreme za centralni događaj Riječkog karnevala – Međunarodnu karnevalsku povorku, najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić na druženju s novinarima u Salonu Grada Rijeke.

Uoči vrhunca manifestacije o detaljima ovogodišnjeg programa govorili smo i na valovima Radio Rijeke usporedili smo karnevalske običaje sa svih strana svijeta:
Usporedite karnevalske običaje iz cijelog svijeta - u Rijeci!

Humanitarni karnevalski bal u Guvernerovoj palači

Najavljen je i tradicionalni, 21. Humanitarni karnevalski bal, koji će se u održati u subotu, 22. veljače u Guvernerovoj palači. U organizaciji bala uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke sudjeluju i Rotary Club Rijeka – Sv. Vid te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a sredstva prikupljena prodajom ulaznica, namijenjena su nabavci specijalno prilagođenog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom.

Prema riječima gradonačelnika Obersnela, na balu se očekuje dosad najveći broj uzvanika, uključujući i najavljenih 11 stranih veleposlanika te predstavnike Rijeci prijateljskih gradova poput Estea, Faenze, Kawasakija, Neussa, Karlsruhea, Rostocka, Cetinja...

Vikend program karnevalskih zbivanja počeo je već u petak navečer, a u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nakon što je u Čavlima održana 'Zvončarska simfonija' kao prvi Festival susjedstava, u Matuljima se od 21. do 25. veljače održava okupljanje zvončara pod nazivom 'Zvona su spona', tradicionalna manifestacija koja će u riječkoj EPK godini doživjeti svoje prošireno i međunarodno izdanje.

Prijenos Međunarodne karnevalske povorke s Korza HRT će izravno prenositi u nedjelju, 23. veljače, na HTV 4 od 15,05h, a karneval i televizijski prijenos su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska iz našeg novog studija na riječkom Korzu najavili privremena rukovoditeljica HRT Centra Rijeka Irena Hrvatin, Ines Boban Štiglić iz TZ Rijeka te meštar Riječkog karnevala Toni:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!