11:15 / 17.12.2019.

Autor: Klaudija Modrić Plantarić/Iva Črnjar Ivančan/V.M./HRT

Rijeka 2020: velikim koncertom najavljen program EPK-a

-

-

Foto: - / -

Za nekoliko tjedana Rijeka preuzima titulu Europske prijestolnice kulture, a riječki Novi list obilježit će 120 godina postojanja. Dovoljno razloga da slavlje počne.
Za nekoliko tjedana Rijeka preuzima titulu Europske prijestolnice kulture, a riječki Novi list obilježit će 120 godina postojanja. Dovoljno razloga da slavlje počne.

Uvertira tim velikim događajima bio je sinoćnji koncert simboličnog naziva ‘Rijeka, moj grad’ s kojeg je publika otišla punih ruku. Dvije tisuće zastavica, simbola EPK, programskih knjižica i reprintova prvog izdanja Novog lista iz 1900. godine, bili su, naime, simbolični darovi organizatora za sve ono što slijedi.

- Iduće godine zbivat će se preko 200 projekata i 600 različitih događanja, to ne samo u Rijeci, već diljem Primorsko-goranske županije. Većina stvari se, naravno, odvija po planu, kaže direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić.

Nakon 22 godine za ovu se prigodu ponovno okupio poznati riječki sastav Ri-Val koji je otpjevao pjesmu ‘Moj grad’, novu himnu Rijeke - europske prijestolnice kulture, za koju je stihove napisao 'dobri duh' riječke rock-scene Vlado Simcich Vava. Riječki su glazbenici još jednom pokazali svoje zajedništvo u glazbi.

- Kad je neophodno, vrlo se lako i nađemo na istoj valnoj dužini i stvarno nije bio problem dogovoriti se s ljudima, nazvati ih i da svi zapravo bez ikakvih uvjeta, da dođu u studio i snime svoj dio, komentira Vlado Simcich Vava.

Pogledajte spot za pjesmu 'Moj grad' na YouTube kanalu Rijeke 2020 - EPK:



Riječki projekt Europske prijestolnice kulture događa se u godini kada Novi list slavi 120 godina od prvog broja tiskanog 2. veljače 1900. godine.

- Povezali smo se s Rijekom prijestolnicom kulture ovim velikim darom Rijeci kako bismo najavili veliku godinu koja je pred nama, ističe Silvija Gerc Vodopija iz Novog lista.

Svečana inauguracija Europske prijestolnice kulture održat će se 1. veljače 2020. u riječkoj luci - datum je to kada će prvi put jedan hrvatski grad ponijeti tu prestižnu titulu i koji će otvoriti novu stranicu riječke, ali i hrvatske priče o kulturi.

Pripreme za našu Europsku prijestolnicu kulture pratimo ciklusom emisija 2020 za Rijeku koju emitiramo svaki drugi ponedjeljak na HRT3 u večernjem terminu, te na usluzi HRTi i Facebooku.

U aktualnoj 7. epizodi obišli smo objekte namijenjene zabavi i kulturi. Neki već sjaju, drugi se obnavljaju punom parom, treći za tim dugo čeznu. Otvorila su nam se zaključana vrata Teatra Fenice pa otkrivamo kako je kralj zabave doživio kraj zabave.

I Muzej grada Rijeke zatvoren je za javnost: priprema se za selidbu, pa su izlošci napustili depoe i izmiješali epohe. U MMSU stigla je poetika Gorana Petercola, posljednja Klimtova slika sa stropa riječkog HNK spremna je za retuš, a brod Galeb za obnovu u kraljevičkom brodogradilištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!