Rijeka odustaje od novogodišnjeg vatrometa

29.12.2022.

07:00

Autor: Matea Krmpotić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Vatromet u Rijeci

Vatromet u Rijeci

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Rijeka je još jedan u nizu gradova koji odustaje od novogodišnjeg vatrometa.

Iako mnogi građani u 2023. godinu žele ući uz prasak, taj zvuk posebno plaši životinje, a nije ugodan ni za ljude. Novac koji namijenjen za vatromet grad će iskoristiti u druge svrhe. 

Dio sredstava kojim se trebao financirati novogodišnji vatromet preusmjerit će se udrugama koje skrbe o životinjama. Većina Riječana ovu odluku gradskih vlasti u potpunosti podržava. Životinje, uslijed korištenja pirotehnike, doživljavaju veliki stres, a kao posljedica mogu doživjeti i srčani udar.

Kako ističu u Gradu Rijeci, ovakva je odluka donesena u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite ljudi, životinje i okoliš.

- Vatromet uznemiruje mnoge naše sugrađane i ljubimce, a tu je uvijek i aktualno pitanje ekoloških posljedica. U tom svjetlu sigurni smo da će doček biti izvrstan, rekla je Doris Šajn iz Rijeke.

Bez obzira na vatromet, očekuje se sjajna zabava na riječkom Adventu te u najluđoj noći u godini.

- Očito su građani Rijeke to s oduševljenjem primili. Pozivamo ih da se toplo obuku, stave rukavice, osmijeh na lice i iskoriste odlazak na "Rijeka Advent", naglasila je Antonija Kardum, Turistička zajednica Grada Rijeke.

Novogodišnje slavlje, u skladu s modernim ekološkim standardima, počinje u predvečernjim satima te, uz Vatru i Queen Tribute bend, traje do dugo u noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!