Rijetki HRT-ovi snimci Stonesa '98. u Zagrebu

30.08.2018.

21:03

Autor: HRT

default error photo
Na kraju smo kolovoza kada se navršilo 20 godina od gostovanja The Rolling Stonesa - najvećega rock and roll sastava na svijetu i u povijesti.
Ovog kolovoza navršilo se 20 godina od gostovanja The Rolling Stonesa -  najvećega rock and roll sastava na svijetu i u povijesti. Njihov show dogodio se 20. kolovoza 1998. na hipodromu u Zagrebu i bio je to najveći koncert ikad održan u Zagrebu - 80.000 ljudi! Bilo je većih besplatnih koncerata, ali ovo je najveći s plaćenim uaznicama.

To je bio njihov drugi dolazak u Zagreb, jer im je bilo prekrasno prilikom prvog gostovanja 1976. kada su rasprodali dva koncerta. 

Par mjeseci prije zagrebačkog koncerta Stonesa 1998. godine Ante Batinović je u Amsterdamu napravio intervju s Mickom Jaggerom. Na pitanje zašto su u sklopu turneje uključili i Zagreb, postoji li neki određeni razlog, Jagger je odgovorio: "U Zagrebu smo već nastupali. Toga se i sami sjećate. Mislim da je to bilo 1976. godine, koncert je bio dobar, a i upoznao sam grad. Bio mi je prilično zanimljiv. Zagreb je dobar i zato što zbog njegova smještaja na koncert mogu doći ljudi iz Slovenije, Italije i nekih balkanskih zemalja. Zagreb bi trebao biti središte."

Batinović je otkrio i još neke podatke o Stonesima: "Jagger je djelovao kao nekakav strateg, oni nemaju menadžera od 1970. godine, Jagger osobno vodi sve te poslove. Godinu dana prije turneje osobno se sastaje s lokalnim promotorima, da se vide najbolji mogući uvjeti i za koncert i za publiku, uvijek jako, jako drže do toga, iako imaju najskuplje ulaznice u SAD-u svake sezone."

Prilikom snimanja s Jaggerom su bile tri asistentice, ali većinu informacija i odgovora dao je bez njihove pomoći. Dobro poznaje koncertnu geopolitičku kartu, nije lak na djeljenju komplimenata, ali je čovjek koji jako dobro zna gdje dolazi i kakva je publika.

Na pitanje zašto su koncerte na turneji 1998. započinjali sa "Satisfaction", jakom pjesmom, Jagger je odgovorio "Baš zato, to mi se sviđa, odmah u glavu."

Ante Batinović je 1994. bio je jedan od rijetkih europskih novinara koji su na poziv Stonesa bili na najavi početka američke turneje. Kao pravi domaćini na washingtonskom aerodromu su ih u dočekali u limuzinama.

Iako je u osamdesetima (ove godine napunio je 75 godina), svoju vitalnost možda i održava discipinom, uvijek pije limunade, a na intervjuima je pio samo mineralnu vodu. Što se ne bi moglo reći i za druge članove benda, ali to nimalo ne umanjuje njihovu veličinu i profesinalnost, jednostavno su takvi, profesionalni ljudi, komentirao je Batinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!