Rijetki Stradivari prodan za 15,3 milijuna dolara, gotovo dostigavši rekord

11.06.2022.

10:42

Autor: M.M./Hina/HRT

Stradivarijeva violina

Stradivarijeva violina

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Rijedak primjerak Stradivarijeve violine prodan je na dražbi u New Yorku za 15,34 milijuna dolara, malo ispod rekorda (15,9 milijuna dolara) koji je postignut za takav instrument, objavila je u subotu specijalizirana tvrtka Tarisio.

Violina, koju je 1714. izradio majstor Antonio Stradivari (1644.-1737.), pripadala je gotovo 40 godina rusko-američkom virtuozu Toschi Seidelu (1899.-1962.), koji ju je svirao na soundtracku holivudskog klasika "Čarobnjak iz Oza" (1939.).

- Seidel je također bio učitelj Alberta Einsteina, tako da se ova violina našla rame uz rame s velikim znanstvenikom matematičarem dok su svirali kvartet u Albertovoj kući u Princetonu, New Jersey, dodao je za agenciju AFP Jason Price, osnivač i direktor Tarisija. Aukcijska kuća nije navela kupca.

Toscha Seidel, koji je emigrirao u Sjedinjene Države 1930-ih, i Albert Einstein, koji je pobjegao od nacističkog režima, sudjelovali su na koncertu u New Yorku 1933. u znak podrške njemačkim židovskim znanstvenicima koji su morali napustili zemlju. Einstein je također svirao violinu.

Od tisuću instrumenata koje je izradio majstor iz Cremone, danas ih je na popisu oko 600.

Rekord na aukciji datira iz 2011. kada je instrument kršten "Lady Blunt", koji je pripadao Lady Anne Blunt, unuci pjesnika Lorda Byrona, prodan u Londonu za 15,89 milijuna dolara.

Godine 2014. još jedan primjerak, čija je minimalna cijena određena na 45 milijuna dolara, nije našao kupca u Sotheby'su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!