16:21 / 04.07.2020.

Autor: Zrinka Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rimski dani u Vinkovcima

-

-

Foto: - / -

Rimski dani i ove su godine u Vinkovce privukli mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije imaju priliku svjedočiti prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje Vinkovaca.
Rimski dani i ove su godine u Vinkovce privukli mnogobrojne posjetitelje, koji su za vrijeme trajanja manifestacije imali priliku svjedočiti prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje Vinkovaca.

Turistička zajednica grada Vinkovaca morala ih je zbog pandemije prilagoditi novonastaloj situaciji pa je manifestacija trajala samo jedan dan, ali uz moto "Inter nos fortiores - Zajedno smo jači".

U vinkovačkom parku šetalo se u rimskim sandalama i lepršavim tunikama.

- Obukao sam se tako da imam plahtu na sebi i imam uže koje sve to drži, pokazuje Gabrijel iz Vinkovaca.

Duge kose djevojčice su isplele u rimske pletenice i ukrasile ih cvijećem.

- Rimljanke su imale zdrave kose, jake kose i vrlo jednostavne  frizure, naglašava Mirjana Matošević, Srednja strukovna škola u Vinkovcima.

Pripremale su i ukusna jela. Recept za ovaj mirisni žrtveni kruh učenici su preveli s latinskog jezika.

- Kruh im je bio glavna namirnica budući da su oni tako prehranjivali to silno stanovništvo, govori Ružica Lenđer, Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci.

Rimski dani ove su se godine prilagodili epidemiji izazvanoj koronavirusom.

- Slogan osmih rimskih dana je Inter nos fortiores - Zajedno smo jači, rekao je Marko Jureta, Turistička zajednica Grada Vinkovaca.

- Naravno da su međusobno imali razlike kao i mi danas. Ali kad je bilo bitno bili su složni, naglašava Hrvoje Vulić, Gradski muzej Vinkovci.

Iako ove godine traju samo jedan dan, posjetitelji su cijeli dan šetali uz Barbare i Rimljane i uživati u borbama gladijatora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!